Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Praha 6 pomůže rodičům zaplatit školní obědy. Angažují se i další městské část

Městská část Praha 6 vyčlenila dvanáct milionů korun pro rodiče, kteří potřebují pomoc s zaplacením školních obědů svých dětí. Ostatní městské části dotují rodiče přes vlastní programy nebo Balíček okamžité pomoci Pražanům.

Stačí čestné prohlášení

Finanční pomoc schválili zastupitelé městské části na svém jednání, dostanou ji všichni rodiče, kteří o ni zažádají. „Jsme si dobře vědomi, že řada rodin nežádá o podporu z důvodu administrativní náročnosti, někdy je to prostě obyčejný stud, přitom není žádný důvod,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich.

Bude stačit, když rodiče či zákonní zástupci vyplní čestné prohlášení ve škole, obědy pak zaplatí přímo městská část z dotace 12 milionu korun, který na účel vyčlenila „Smyslem této dotace je pomoc včasná a přesně cílená, tedy taková, jakou Praha 6 nabízela i v krizových situacích jako byly povodně, pandemie covid-19, či pomoc ukrajinským uprchlíkům. Šestkové občany čekají tuto zimu mimořádné náklady například s koncem fixací energií. ,“ vysvětlil starosta městské části Jakub Stárek (ODS)

Podmínkou je, že rodiče zároveň nečerpají pomoc z Balíčku okamžité pomoci Pražanům, který spustilo hlavní město.

Praha zřídila balíček pomoci

„Nejde o plošnou pomoc, ale o pomoc cílenou na ty, kteří se cítí zasaženi současnou situací. Systém je koncipován tak, že rodiče, kteří se tak rozhodnou, budou moci o financování zažádat. Doufám, že jednoduchá forma žádosti formou čestného prohlášení odstraní strach ze zbytečné administrativy nebo stud, který by těm, kdo potřebu pomoci cítí, bránil o ni požádat ,“ doplnila Mariana Čapková (Praha sobě), radní pro oblast školství.

Ostatní městské části ve velké míře čerpají z balíčku Pražana, programu, do kterého ale musí být školy a školky zapojeny. „Žádost o odpuštění poplatků za školné v mateřské škole a družině, platby obědů a kroužků realizovaných základní či mateřskou školou může požádat každá pražská rodina pečující o dítě, pokud pociťuje dopady inflace a energetické situace tak silně, že by některou z výše uvedených služeb nemohla dítěti poskytnout,“ vysvětlila redakci Pražské Drbny Iveta Němečková, vedoucí odboru školství Prahy 3. Městská část posílá základním a mateřským školám finanční prostředky na krytí nákladů programu.

Na Sedmičce přispívá i veřejnost

Praha 8 také využívá balíček okamžité pomoci. Městské části připadlo dvacet milionů korun k proplácení školného a stravného. „V praxi to pak vypadá tak, že jednotlivé školy a školní zařízení pošlou informaci, jakou částku pro žáky, kteří splňují ty podmínky, potřebují a odbor školství Praha 8 to poté proplácí právě ze zmiňované částky dvaceti milionů korun,“ vysvětlil redakci Pražské Drbny mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Rodiče ve čtvrté městské části využívají také financování přes organizaci Women for Women v projektu Obědy pro děti, který vytvořila s ministerstvem školství. O přímé financování není podle mluvčího Prahy 4 Jiřího Bigase poptávka.

Organizace pomáhá několik let i v Praze 10. Z dotací podle mluvčího Desítky Jana Hamrníka zatím na proplacení obědů vyplatili přes 330 tisíc korun a na školné přes čtvrt milionu.

Praha 7 už devět let provozuje Obědové konto, v rámci kterého mohou děti z rodin v tíživé finanční situaci obědvat se svými spolužáky. „Na Obědovém konto přispívá široká veřejnost prostřednictvím našeho transparentního účtu. V rámci tohoto programu jsou hrazeny obědy dětem ze základních i mateřských škol,“ popsal mluvčí Sedmičky Martin Vokuš.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky krize, pomoc, městské části, magistrát, obědy, děti, Praha, městská část, mateřská škola, dotace, Jakub Stárek, Martin Šalek, ODS, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 6 pomůže rodičům zaplatit školní obědy. Angažují se i další městské část  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.