Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Druhý největší pražský hřbitov čeká oprava. Bude vypadat důstojněji

Podoba pietní úpravy Ďáblického hřbitova v Praze vzejde z návrhu architektonického ateliéru MCA a z návrhu Architektonické kanceláře Jiří Kolomazník. Ateliéry vyhrály architektonicko-krajinářskou soutěž, kterou vypsal pražský magistrát prostřednictvím své organizace Hřbitovy a pohřební služby hlavního města Prahy. Úpravy se dotknou zvláště čestného pohřebiště popravených a umučených vězňů a příslušníků druhého a třetího odboje. Novinářům to řekli radní Milena Johnová (Praha sobě) a ředitel organizace Martin Červený.

Cílem je dát místu důstojný vzhled

Podle Johnové, v jejíž gesci je pohřebnictví v metropoli, je cílem plánovaných úprav dát místu důstojný vzhled. Vybraná řešení pietního místa podle ní umožňují případné rozšíření místa hrobů, exhumace či doplňování nových jmen pohřbených a podobně. „Protože víme o poptávce po kompletní exhumaci prostoru, tak jsme zadali zadání (soutěže) tak, aby nebránilo dalšímu postupu," řekla radní.

Ateliéry, které se svými návrhy soutěž vyhrály, budou nyní se zástupci městské organizace pracovat na dalších fázích úpravy pietního místa. Finální projektová dokumentace, podle níž se bude při úpravách hřbitova postupovat, by podle Johnové mohla být hotová za jeden až dva roky.

Návrh ateliéru MCA chce podle architektky Pavly Melkové úspornými prostředky upozornit na autenticitu místa, kde je čestné pohřebiště. Šachtové hroby jsou proto vymezeny zvedajícími se kamennými krami. Terén hrobů zůstává v návrhu nepřekrytý. „Pohled na autentický terén, vědomí, že pod ním jsou pozůstatky, umožňují nejsilnější prožitek," popsala návrh Melková.

Ďáblický hřbitov vznikl v letech 1912 až 1914 podle návrhu architekta Vlastislava Hofmana. Je jediným kubistickým hřbitovem v zemi. Od roku 1958 je pohřebiště památkově chráněno, národní kulturní památkou bylo vyhlášeno v roce 2017. V severní části hřbitova je čestné pohřebiště popravených a umučených obětí komunismu v 50. letech, zřízené v devadesátých letech. Mimo jiných je tam pohřbena Zdena Mašínová, matka bratří Josefa a Ctirada Mašínových. Na stejném místě byli pohřbíváni i padlí účastníci protinacistického odboje, například parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík nebo člen skupiny Tři králové Václav Morávek. Do 2014 tam byl pohřben v hromadném hrobě Josef Toufar, katolický kněz umučený v roce 1950 ve vyšetřovací vazbě. Byl exhumován a pohřben ve své farnosti v Číhošti na Vysočině.

Do soutěže se přihlásilo asi 200 ateliérů

Architektonická kancelář Jiří Kolomazník ve svém návrhu pracuje s novou reflexní stěnou z leštěných kovových plátů. Na té se bude odrážet podoba pietního místa a siluety návštěvníků pohřebiště, čímž se podle autorů návrhu pomyslně prolne minulost a přítomnost v jednom obrazu.

Pražská organizace soutěž vypsala v únoru. K účasti oslovila podle Červeného asi 200 ateliérů. Svá portfolia k soutěži předložilo 17 ateliérů. Z nich porota do druhého soutěžního kola vybrala devět ateliérů, které zpracovaly soutěžní návrhy. V porotě zasedli mimo jiné architekti Jan Šépka, Pavel Buryška a Ján Stempel. Ke konzultacím k soutěži podle Červeného byli rovněž přizváni zástupci Ústavu pro studium totalitních režimů, Národního památkového ústavu a dalších institucí.

Po exhumaci hromadných hrobů na hřbitově v Praze 8 volají autoři petice, jejímž cílem je nalezení těl národních hrdinů a jejich důstojné pohřbení. "Jsme přesvědčeni, že ti, kteří nezištně položili své životy, si nezaslouží ležet ve společných šachtách se svými vrahy či zrádci bez ohledu na případné vynaložené finanční prostředky," stojí v petici. Autory petice jsou mimo jiné radní Prahy 8 Michal Švarc (Patrioti) a historik Jaroslav Čvančara.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hřbitov, Ďáblice, historie, pieta, Praha, ateliér, soutěž, Milena Johnová, Pražský magistrát, petice, Josef Toufar, Pavla Melková, oprava, Jozef Gabčík, Jan Kubiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhý největší pražský hřbitov čeká oprava. Bude vypadat důstojněji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.