Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V pražské zoo už je gorila Duni, dcera Moji. Přivezli ji vojenským letounem

V novém pavilonu Rezervace Dja zoo v Troji už se zabydluje devítiletá gorila Duni, dcera Moji a vnučka slavného Richarda. Přicestovala ze Španělska, odkud ji transportoval armádní letoun. V Praze se připojila k chovné skupině a novém samci Kisumuovi.

Na cestu se Duni vydala už minulý týden v pátek ráno. Ve španělském parku Cabárceno, kde se v roce 2013 narodila, ji naložili do přepravního boxu a odvezli na letiště do Santanderu na severu země.

„Již týdny předem však chovatelé trénovali s Duni vcházení do přepravního boxu, a díky tomu její nakládání proběhlo bez komplikací,“ uvedl na webu zoo její ředitel Miroslav Bobek.

Na letišti ji přesunuli do armádního letadla CASA, které se vracelo ze cvičení v Zaragoze. „Odlet ze Santanderu se asi o hodinu pozdržel kvůli stávce řídících letového provozu ve Francii, ale to byla jediná komplikace, která transport provázela,“ informoval Bobek.

Na kbelském letišti stroj s důležitým nákladem přistál asi v pět odpoledne a o hodinu později už Moja vylezla z boxu do Rezervace Dja. „Byla klidná a nové prostředí začala vzápětí prozkoumávat,“ popsal její první okamžiky v novém domově Bobek.

Samička se tam připojila k chovné skupině goril, kterou tvoří samice Shinda, Kamba, Kijivu a samci Ajabu a Kisumu. Posledně jmenovaný se přistěhoval v sobotu 10. září ze zoo v Rakousku a má se stát vůdčím samcem.

Nový pavilon se veřejnosti otevře 28. září a lidé v něm kromě goril uvidí i kočkodany, guerézy pláštíkové nebo kaloně. Za víc než 260 milionů ho postavila firma Strabag.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Praha, Miroslav Bobek

Štítky gorila, Moja, ZOO Praha, Miroslav Bobek, letiště, Troja, Španělsko, Praha, Santander, vojenské letadlo, CASA, Zaragoza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražské zoo už je gorila Duni, dcera Moji. Přivezli ji vojenským letounem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.