Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Od pondělí proběhne Týden nízkoprahových klubů. Poukáže na chudobu ve velkoměstě

Týden nízkoprahových klubů proběhne od pondělí 19. do pátku 23. září v celé České republice. Nabídne dny otevřených dveří, přednášky a debaty. V Praze se akce zaměří na téma chudoby v hlavním městě. Podle České asociace streetwork, která událost pořádá, je v Praze až 160 tisíc lidí ohrožených ztrátou bydlení.

Graffiti workshop, parkour a nový cirkus

„V rámci Týdne nízkoprahových klubů chceme představit práci sociálních služeb i podporu, kterou mladým lidem poskytují v tak náročných situacích, které nás provází prakticky celý letošní rok. Pražské programy chtějí navíc připomenout, že chudoba a nedostatek jsou ve velkoměstě mnohdy méně viditelné, přesto jsou přítomné i zde a nezmizí, když před nimi zavřeme oči,“ vysvětlila v tiskové zprávě Martina Zikmundová, ředitelka České asociace streetwork.

Událost v pondělí odpoledne zahájí debata v Sálu architektů na Staroměstské radnici. Otevře téma toho, jak na nejchudší obyvatele dopadá současná situace a jak jejich chudoba vypadá. Mezi panelisty budou ředitel Centra sociálních služeb Praha Martin Šimáček nebo Jan Klusáček z iniciativy Za bydlení, která debatu pořádá.

Bezplatné kurzy pro děti i dospělé, jedlá zahrádka i promítání filmů. Spolek Hájovna nabízí pomoc rodinám v nouzi

Komunitní spolek Hájovna v pražských Košířích otevírá kurzy pro děti, jejichž rodiče by si kroužky nemohli dovolit. Nabízí kurzy a aktivity i pro dospělé, pro seniory nebo pro uprchlíky z Ukrajiny. V komunitním centru navíc roste jedlá zahrádka....

V úterý budou mít zájemci možnost si prohlédnout nízkoprahové kluby Husita na Žižkově a Pacific na Černém Mostě. Klub Beztíže2 odpoledne oslaví sedmé narozeniny v parku Folimanka. Pro příchozí má připravený graffiti workshop, parkour nebo nový cirkus. Úterní program zakončí debata v žižkovském klubu R-Mosty se sociálním pracovníkem a psycholožkou o dospívání v nedostatku.

Na Proseku se bude konat fotbalový turnaj

Středa umožní návštěvníkům nahlédnout do klubu Jedna Trojka na Stodůlkách. Klub Autobus připravil komentovanou procházku s terénním pracovníkem s mládeží. „Vydejte se s ním na komentovanou procházku po zajímavých místech s projevy chudoby v pražských Běchovicích. Navštívíte ubytovnu, ale i místa, kde mohou mladí a dospívající trávit volný čas (lesní tělocvičnu, skatepark),“ uvádí pořadatelé na webu. Odpoledne zpestří také fotbalový turnaj o ceny, čest a pro radost, který se odehraje na Proseku.

Generace by se měly víc respektovat, říká učitelka a odbornice na mediální výchovu

Karolína Mackenzie vystudovala obor mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, na stejné univerzitě vystudovala i Pedagogickou fakultu. V rámci svého doktorského studia na Univerzitě Palackého v Olomouci se věnuje čtenářství a...

Komentovaná procházka bude probíhat také ve čtvrtek, ovšem ve Vršovicích. Zabývat se bude například fenoménem gentrifikace ve čtvrti. Až od pátku pak budou pro návštěvníky otevřené dveře v klubu Beztíže.

Nízkoprahové kluby neboli nízkoprahová zařízení pro děti a mládež usilují o vytvoření prostoru přístupného co nejvíce z nich. Snaží se o odstranění fyzických, časových, psychologických i finančních bariér. V klubech pracují odborní pracovníci, kteří mohou klientům nabízet také poradenství a podporu v těžkých situacích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky mládež, děti, sociální práce, nízkoprahové kluby, Praha, chudoba, Česko, Prosek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od pondělí proběhne Týden nízkoprahových klubů. Poukáže na chudobu ve velkoměstě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.