Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Zemědělci v Praze rozdávali brambory a jablka. Mají prý být poslední česká

, aktualizováno 15. září 2022, 14:20

Po celé České republice dnes proběhly protestní akce českých zemědělců, kteří upozornily na problémy, které mohou podle nich závažně ovlivnit potravinovou bezpečnost celé Evropy. V krajích se konaly protestní jízdy, v Praze zemědělci protestovali před Kongresovým centrem, kde dnes jednali ministři zemědělství ze zemí Evropské unie.

„Zemědělci chtějí kvalitní potraviny za dostupné ceny“

Agrární komora České republiky a Zemědělský svaz České republiky organizují dnes protestní akce na celém území naší země. „Chceme upozornit na to, že existují problémy, které mohou závažně ovlivnit potravinovou bezpečnost celé Evropy. Potraviny zdražují, na čemž se může podepsat i růst cen energií,“ řekla dnes naší redakci na místě protestu mluvčí Agrární komory Barbora Pánková.

„Vnímáme i enviromentální ambice Evropské unie, které mohou zásadním způsobem ovlivnit produkci potravin i jejich ceny. My neříkáme zeleným ambicím Evropské unie ne, ale jde nám o to, aby byly rozloženy v delším časovém horizontu, protože teď na to není vhodná doba vzhledem k válce na Ukrajině a cenám energií,“ popsala Pánková.

Podle zemědělců mohou výše popsané problémy ovlivnit obyvatele celé Evropy. „Zemědělci chtějí kvalitní potraviny za dostupné ceny,“ doplnila mluvčí.

VIDEO: Tisíce zemědělců demonstrovaly v Praze za rovné podmínky v podnikání

Podle policejních odhadů zhruba dva tisíce zemědělců a jejich příznivců v úterý demonstrovali v Praze. Kolem poledne vyšli průvodem z Václavského náměstí před úřad vlády na Malé Straně. Cestou zemědělci omezovali dopravu v místech, kudy...

České zemědělce podpoří zástupci ze zemí V4

Dnešní akce zemědělců mají dvě části. „Dnes budou v Kongresovém centru jednat evropští ministři zemědělství a právě proto jsme tady. Chceme je upozornit na to, co se děje. Rozdáváme zde jedny z posledních českých brambor a jablek veřejnosti. Může se stát, že dojde k omezení produkce, protože na zemědělce jsou stále vyšší požadavky, ale dotační podpory se snižují,“ popsala mluvčí způsob protestu.

Protestní akce českých zemědělců podporují zemědělské organizace napříč střední a východní Evropou. Na tiskové konferenci k protestu byli i zástupci agrárních komor států V4. Po celém Česku kromě Prahy se dnes konaly také protestní jízdy zemědělců.

Účast není vysoká

Účast veřejnosti na samotném shromáždění v Praze nebyla vysoká. Na místě byli podle naší redaktorky v podstatě pouze zástupci médií a několik organizátorů samotného protestu. Hostesky v reflexních vestách nabízejí jablka a brambory lidem, kteří přicházejí ze stanice metra Vyšehrad.

Na akci dohlížela policie. „Na místě je několik desítek osob, akce probíhá zatím bez problémů a bez omezení provozu. Policie na místě dál dohlíží na bezpečnost a plynulost provozu a dodržování veřejného pořádku,“ řekla naší redakci policejní mluvčí Martina Špryslová.

Chtějí pomoc pro ukrajinské zemědělské produkty

V rámci akce promluvili i zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu. „Naším primárním zájmem je produkovat kvalitní bezpeční cenově dostupné potraviny. Co nám v tom v tuto chvíli brání? Na jedné straně to jsou vysoké ceny energií, na straně druhé to jsou chystaná environmentální omezení, která souvisí s evropskou zelenou dohodou," řekl na tiskové konferenci prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Doležal také oznámil uzavření Pražského memoranda, které podepsalo čtrnáct organizací z devíti zemí Evropské unie. V rámci toho mají devět požadavků, krátkodobých a dlouhodobých. Mezi ně patří například přidělení většího objemu finančních prostředků na šlechtitelský výzkum, odmítnutí snížení množství pesticidů používaných členskými státy, pomoc ukrajinským zemědělským produktům v přístupu na exportní trhy třetích zemí a zároveň ochrana domácích výrobců před nebezpečím, že se stanou obětí okolností způsobených liberalizací dovozu z Ukrajiny. 

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky zemědělství, protest, dotace, Praha, Evropská unie, jablko, brambor, Agrární komora České republiky, Evropa, Česko, jídlo, Zemědělský svaz České republiky, Jan Doležal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Zemědělci v Praze rozdávali brambory a jablka. Mají prý být poslední česká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.