Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pietní akce na Kampě uctila oběti útoku 11. září 2001, připomněli jej i politici

Praha 11. září (ČTK) - Pražský arcibiskup Jan Graubner spolu se zástupci hlavního města, Prahy 1, amerického velvyslanectví, hasičů a záchranářů dnes u pilíře Karlova mostu na pražské Kampě připomněli památku obětí teroristického útoku na budovy Světového obchodního centra v New Yorku, který se stal před 21 lety. Výročí dnes na twitteru uctila i řada politiků včetně premiéra Petra Fialy (ODS).

Dnešní pietu jako každoročně uspořádal Sbor dobrovolných hasičů Praha 1, pražský arcibiskup proto připomněl i oběti hasičů a záchranářů, kterých při záchranných pracích po útoku zemřelo 343. Podle Graubnera je práce všech hasičů a záchranářů naprosto zásadní. „Je obzvláště důležité dávat důraz na ochotu žít a pracovat pro druhé. Doba nás tak nějak vede k tomu, že jsme příliš soustředěni na sebe," řekl Graubner. Oběti newyorského útoku uctil modlitbou.

Na akci vystoupila i americká chargé d'affaires Christy Agor. Tragédie před 21 lety podle ní po celém světě probudila ducha kooperace a boje za svobodu. „Dnes vidíme tohoto ducha znovu v hrdinném boji ukrajinského lidu v reakci na ruskou odpornou válku a také v soucitu, který projevili lidé v ČR i mimo ni," řekla Agor.

Útoky z 11. září dnes na twitteru vzpomněla i řada politiků. „Teroristické útoky z 11. září ukázaly, jak křehká je naše bezpečnost a jak důležité je pro nás všechny členství v NATO," uvedl premiér Fiala. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) připomněla nevinné oběti útoků. Nenávist útočníků podle ní směřovala proti svobodě a demokracii. „Těchto hodnot se nesmíme vzdát, protože nás definují. Proto neustupujme zlu a bojujme s ním. Všude a ve všech podobách," napsala Adamová Pekarová. Oběti útoku na twitteru připomněli mimo jiné i ministři a vicepremiéři Vít Rakušan (STAN) a Vlastimil Válek (TOP 09).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

Štítky pietní akt, Kampa, hasiči, Praha, Jan Graubner, Twitter, Petr Fiala, ODS, New York, Světové obchodní centrum, Karlův most, sbor dobrovolných hasičů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pietní akce na Kampě uctila oběti útoku 11. září 2001, připomněli jej i politici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.