Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Petřínská rozhledna bude na počest Alžběty II. svítit v noci v britských barvách

Na počest zesnulé královny Alžběty II. bude dnes v noci svítit Petřínská rozhledna v Praze v britských barvách. Na twitteru to uvedl primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti). Město také řeší případné vystavení kondolenční knihy nebo zřízení pietního místa, sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Alžběta II., která dnes v 96 letech zemřela, navštívila Prahu v březnu 1996.

Britské velvyslanectví spustilo vlajku na půl žerdi

K uctění památky britské královny Alžběty II. dnes nasvítíme Petřínskou rozhlednu, a to v barvách Spojeného království. Současně řešíme případný vznik kondolenční knihy nebo pietního místa. V tomto případě je zatím na podobná rozhodnutí příliš brzy. Budeme však postupovat striktně dle protokolu a případně také v součinnosti s vládou České republiky," uvedl Hofman.

Petřínská rozhledna umožňuje nasvícení v různých barvách kontrolované počítačem. V minulosti město možnost využilo například k uctění obětí teroristických útoků, magistrát také pravidelně nasvícením připomíná různé svátky nebo světové dny.

Britské velvyslanectví v Praze spustilo po úmrtí královny vlajku na půl žerdi a sdílelo oficiální oznámení Buckinghamského paláce, sdělila jeho mluvčí Eva Bouchalová. Dodala, že před budovou ambasády na Malé Straně se již objevilo několik svíček. Více se podle ní v tuto chvíli velvyslanectví nebude ke skonu královny vyjadřovat.

Královnu do země pozval Václav Havel

Historická návštěva královny v roce 1996 se stala první oficiální cestou britského panovníka na území Čech a Moravy v tisícileté historii vztahů obou zemí. Do Česka ji pozval tehdejší prezident Václav Havel a během návštěvy královna zavítala i do Brna.

Královna Alžběta navštěvuje každou zemi jen jednou. Prahu navštívila v roce 1996, kdy ji přivítal tehdejší prezident Václav Havel. Tuto noc bude na její počet svítit Petřínská rozhledna v britských barvách," napsal Hřib.

Po příletu do Prahy 27. března 1996 předala tehdy sedmdesátiletá Alžběta II. svému hostiteli, prezidentu Václavu Havlovi, Velkokříž britského Řádu Lázně, jedno z nejvyšších britských vyznamenání. Havel dekoroval královnu řádem Bílého lva první třídy s Řádovým řetězem, který přísluší jen hlavám států.

Setkala se i s Klausem a Uhdem

První pražskou pamětihodností, kterou si v úvodu návštěvy královna a vévoda z Edinburghu prohlédli, byl Karlův most. Královský pár se pozdravil s Pražany a návštěvníky hlavního města. Vyvrcholením prvního dne návštěvy byla večeře na Pražském hradě, během které se v přípitku královna zmínila o mnichovské dohodě jako o "jediném stínu", který česko-britské vztahy zatěžuje.

Následující den se královna setkala s tehdejším premiérem Václavem Klausem a předsedou Poslanecké sněmovny Milanem Uhdem a navštívila také Brno, kde ji stejně jako v Praze vítaly davy nadšených lidí. Poslední den návštěvy si prohlédla pražskou Staroměstskou radnici a Pražský hrad, seznámila se s prací české pobočky Britské rady a v Betlémské kapli se setkala s britskou komunitou v Praze. Osobně se také pozdravila s vdovami po českých letcích, kteří za druhé světové války sloužili v britském letectvu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Zdeňka Hřiba

Štítky Alžběta II., smrt, Petřínská rozhledna, Velká Británie, velvyslanectví, Praha, Václav Havel, Zdeněk Hřib, Vít Hofman, Česká pirátská strana, návštěva, Česko, Václav Klaus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petřínská rozhledna bude na počest Alžběty II. svítit v noci v britských barvách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.