Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Blíží se Den architektury. Lidé se dostanou do obvykle nepřístupných budov

Festival Den architektury představí od 30. září do 6. října architektonické skvosty i zapomenuté stavby, domy, které znovu ožily díky rekonstrukcím, dílo Josipa Plečnika nebo stavby šetrné k životnímu prostředí. Největší festival o architektuře nabídne 300 zdarma přístupných exkurzí do běžně nepřístupných budov, komentovaných procházek, přednášek, workshopů i akcí pro děti.

Hlavním dějištěm festivalu Den architektury bude Praha, ale bohatý program nabízí další desítky měst včetně Brna, Ostravy nebo Olomouce. „Již 12 let náš festival vzniká ve spolupráci s místními spolky, iniciativami a jednotlivci a díky nim se nám tak daří sledovat lokální specifika napříč republikou,“ uvedla v tiskové zprávě zakladatelka a ředitelka Dne architektury Marcela Steinbachová.

Mottem dvanáctého ročníku Dne architektury je „Nebourej, transformuj!” a z velké části se tak zaměřuje na ekologický, ekonomický i etický rozměr architektury a výstavby a představuje příkladná řešení rekonstrukcí a revitalizací.

„Nejen v rámci Dne architektury dlouhodobě sledujeme téma udržitelnosti v architektuře, se kterým souvisí letošní hlavní festivalová sekce i další festivalová linka věnovaná zelené architektuře. Jednou z cest k udržitelnosti jsou pro nás i renovace staveb a odklon od bourání odkazu 20. století. Napříč republikou jsme svědky mazání paměti tohoto období, jejíž nahrazování nepřináší větší hodnotu. Jsme přesvědčeni o tom, že kvalitní rekonstrukce či revitalizace mohou být větším přínosem nejen pro investora, ale i pro veřejnost,“ vysvětlila Steinbachová.

Festival fanouškům architektury nabídne proměnu továrny na kulturní centrum, studentské menzy v galerii, sídlištní školky na moderní jazykovou školu, paneláku v moderní bydlení nebo rekonstrukce historických budov, do kterých se podařilo citlivě vnést prvky moderní architektury.

Program se vydá také po pražských reáliích Josipa Plečnika, od jehož úmrtí letos uplynulo 150 let. Festival vzdá poctu i první dámě české architektury Aleně Šrámkové. Její realizace představí festival kromě Prahy také v Chebu, Přerově nebo Černošicích.

Festival představí také současné zajímavé stavby, ale i architekturu dvacátého století. Kompletní program najdou zájemci na denarchitektury.cz.

Ohodnoť článek

Foto Den architektury

Štítky festival, architektura, Den architektury, Praha, rekonstrukce, Jože Plečnik, Marcela Steinbachová, přednáška, Brno, Ostrava, Olomouc, Alena Šrámková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se Den architektury. Lidé se dostanou do obvykle nepřístupných budov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.