Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Stále platí výstraha před deštěm. Magistrát sleduje stav řek v Praze

Pražský magistrát sleduje kvůli vytrvalému dešti stav všech vodních toků na území metropole. Přestože by se podle hydrometeorologů měla situace zlepšovat, úřad je připraven v případě nutnosti okamžitě jednat, sdělil dnes mluvčí magistrátu Vít Hofman. Přestože byla v Praze odvolána výstraha na povodňovou bdělost, stále platí výstraha před vydatným deštěm. Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu je zvýšená hladina Botiče na hranici Prahy. O uplynulém víkendu se kvůli dešti rozvodnil v Praze právě potok Botič.

Zvýšená hladina je na Botiči na hranicích s Prahou

„Situaci, která by mohla souviset se vznikem povodní, po celou dobu bedlivě sledujeme. Sledujeme také stavy malých toků v Praze i před Prahou. Výstraha na povodňovou bdělost již pro Prahu neplatí, ale nadále je v platnosti výstraha před vydatným deštěm. ČHMÚ ale předpokládá, že i tento jev by měl dnes ustat, proto v tuto chvíli není třeba se znepokojovat," uvedl Hofman.

Podle údajů hydrometeorologů z dnešních zhruba 10:30 je zvýšená hladina na Botiči na hranicích s Prahou, a to v Průhonicích a Jesenici-Kocandě. Platí tam první stupeň povodňové aktivity. V sobotu 20. srpna Botič v Praze dosáhl druhého stupně povodňové aktivity a voda například zaplavila podchod na nádraží ve Vršovicích. V metropoli nyní hlásí ČHMÚ na všech tocích normální stav.

Mám pocit, že jsme všechno udělali správně, vzpomíná na povodeň bývalý pracovník Povodí Vltavy

Václav Báča byl v době ničivých povodní v roce 2002 v pozici vedoucí provozního útvaru Povodí Vltavy, odpovídal za vodohospodářský dispečink a za technickobezpečností dohled na přehradách, do toho tehdy působil jako tiskový mluvčí Povodí Vltavy....

„V případě zhoršení situace budou z naší strany přijata další odpovídající opatření"

Situací na Botiči se zabývá také Praha 10, jejímž územím protéká. „Stav Botiče monitorujeme také prostřednictvím dálkového přenosu dat o jeho hladině z hlásných profilů. Rovněž probíhá komunikace s městskými částmi na celém toku Botiče včetně obcí ve Středočeském kraji a Lesy hlavního města, které regulují množství vody vytékající z nádrže Hostivař," uvedl radní Michal Kočí (Piráti). Přesto, že srážky trvaly přes 24 hodin, je podle radního situace na Botiči stabilizovaná. „V případě zhoršení situace budou z naší strany přijata další odpovídající opatření," dodal.

Při povodni nejprve zasedá povodňová komise a poté krizový štáb. Při rychlejších povodních rovnou zasedne krizový štáb. Předsedou komise i štábu je primátor a jeho členy jsou mimo jiné další radní, záchranáři nebo zástupci Správy služeb hlavního města či Pražské energetiky (PRE). Komise zasedne při prvním povodňovém stupni.

Magistrát vložil od ničivých povodní v roce 2002 do protipovodňové ochrany města na čtyři miliardy korun. Vybudováno bylo asi 20 kilometrů zábran, vrata uzavírající Čertovku a na Rokytce v Libni vznikla čerpací stanice a protipovodňové uzávěry přítoků této říčky. Město také postupně revitalizuje potoky a říčky a v minulosti narovnané toky navrací do původních koryt. Povodeň před 20 lety napáchala v Praze škodu asi 27 miliard a evakuováno muselo být na 50 tisíc obyvatel.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS hlavního města Prahy

Štítky voda, déšť, řeky, toky, záplavy, Praha, Botič, magistrát, Český hydrometeorologický ústav, Vít Hofman, povodeň, Pražský magistrát, Pražská energetika, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stále platí výstraha před deštěm. Magistrát sleduje stav řek v Praze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.