Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Dlabačově to žije. Nové bistro chystá kulturu i vlastní pivo

Tramvajová smyčka Dlabačov v Praze 6 ožívá. Nově otevřené bistro Točna lidem nabízí kvalitní gastronomii. Do budoucna má navíc přibýt také kulturní program. V plánu je ranní jóga, divadelní představení pro děti nebo program komorních koncertů.

Místo bylo dlouho zanedbávané

Na Dlabačov jezdí historická tramvajová linka 42. Začíná i končí právě zde a zájemce o okružní trasu veze přes historické centrum města. Smyčka samotná byla ale donedávna zapomenutým a prázdným místem, město se ji proto rozhodlo zvelebit.

„Posvítili jsme si na další opuštěný kout a tentokrát jsme vdechli nový život tramvajové smyčce. Dříve tudy proudily desetitisíce lidí na spartakiádu, dnes sem veřejnost může přijít za kulturou nebo jen tak posedět. Tramvajová smyčka a přilehlý mostek má teď kromě dopravní funkce i společensko-kulturní,“ uvedla v tiskové zprávě radní pro oblast kultury Hana Třeštíková (Praha sobě).

„Na projektu se mi líbí, že spojuje oživování veřejného prostoru, záchranu unikátního schodiště s hřibovou konstrukcí i lásku k městské hromadné dopravě a historickým vozidlům,“ uvedl tamtéž náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). „Cestu si užijí fanoušci MHD i lidé, kteří chtějí poznat nejkrásnější pražská místa. Nově si mohou dát limonádu nebo pivo v odstaveném vozu T3 nebo na opraveném schodišti na Dlabačově,“ dodal.

U Depa Hostivař funguje nová tramvajová smyčka. Je u ní čmelín i hmyzí hotel

V Praze od soboty funguje nová smyčka, která zajišťuje přestupy na tramvaje u stanice metra Depo Hostivař. Její stavba trvala 154 dní a stála 194 milionů korun. Novinářům to dnes na místě řekli zástupci dopravního podniku a magistrátu. U stanice...

Po revoluci ztratila smyčka původní smysl

Dlabačov i sousední tramvajová smyčka Královka vznikly v roce 1948. Původně sloužily pro přesuny návštěvníků všesokolských sletů a později spartakiád. Na konci osmdesátých let ale ztratily původní smysl a chátraly.

Na projektu oživení místa se podílel pražský magistrát, Dopravní podnik, Technická správa komunikací a také Kreativní Praha, která se věnuje strategickému plánování v kulturních a kreativních odvětvích.

„Hlavní myšlenkou projektu byla snaha dát smysl místu, které se nachází v kulturním centru Prahy a dlouhodobě nebylo využívané. Chtěli jsme najít někoho, kdo dokáže nabídnout program obyvatelům Prahy 6, studentům z nedalekých škol ale třeba i seniorům či rodičům s dětmi,“ vysvětlil ve zprávě pro novináře ředitel Kreativní Prahy Petr Peřinka.

Dlabačov bude nadále sloužit i tramvajím

Výběrové řízení nakonec vyhrál návrh Ondřeje Kužílka a Jana Řídkého, kteří se teď soustředí na kvalitní gastronomii a vlastní značku piva. Do budoucna ale chtějí nabídku rozšířit i na kulturní akce. Bistro je zatím otevřeno jen o víkendech v letní sezóně, do budoucna by se ale měla otevírací doba rozšířit.

„Dlabačov bude nadále sloužit také tramvajím, zejména jako zastávky turistické tramvajové linky s číslem 42. Dopravní podnik objekt citlivě obnovil a kovové prvky nechal natřít původní červenou barvou, která ho historicky odlišuje od nedaleké „modré“ smyčky Královka,“ doplnil v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MHMP

Štítky Praha, kultura, tipy, Dlabačov, Praha 6, Tramvajová smyčka Dlabačov, pivo, bistro, gastronomie, projekt, koncert, divadelní představení, Hana Třeštíková, Adam Scheinherr, Vít Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Dlabačově to žije. Nové bistro chystá kulturu i vlastní pivo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.