Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha chce u soutoku Berounky a Vltavy postavit park. Bude desetkrát větší než Stromovka

Institut plánování a rozvoje vyhlásil mezinárodní soutěž na návrh příměstského parku v oblasti soutoku Berounky a Vltavy. Hlavní město tam chce na rozloze tisíc hektarů nechat vytvořit rekreační i zemědělskou oblast, území je zatím bez konceptu.

Protože je území v záplavové oblasti, nemůže se na něm stavět. Je také rozděleno mezi pět městských částí a středočeské město Černošice a neexistuje pro ně žádná krajinářská koncepce nebo pravidla rozvoje. Institut chce proto vybrat tým, který pro krajinu navrhne budoucí podobu a naplánuje rozvoj.

„Oblast, o které se bavíme, je v současné chvíli rozpadlá na několik částí a trpí absencí dlouhodobé koncepce rozvoje, kterou by někdo naplňoval. Hrozí, že dílčí necitlivé zásahy by mohly vést k nevratné devastaci posledních zbytků říční krajiny v Praze. Soutěž, kterou jsme vyhlásili, pomůže tento opomenutý prostor začlenit zpět do života nejen Pražanů,“uvedl v tiskové zprávě Petr Hlaváček (STAN), náměstek primátora pro oblast územního rozvoje.

V současné době jsou na vybraném území zanedbané brownfieldy, velké zemědělské plochy, golfové hřiště, logistické areály a mokřadní a vodní plochy.

„Tuto iniciativu určitě vítáme, protože může přispět k adaptaci na nepříznivé dopady měnícího se klimatu. Jde o cennou říční krajinu, která je potenciálně významnou rekreační oblastí pro občany,“ sdělila Eva Tylová (Piráti), místostarostka městské části Praha 12.

Vítěz soutěže dostane smlouvu na dlouhodobou spolupráci a vytvoří plán pro krajinu a založení založení příměstského parku Soutok.

„Jeho součástí by měla být obnova okolí obou řek, protipovodňová ochrana Lipenců – Dolních Černošic, rekonstrukce stávajících a návrh nových lávek, zajištění parkoviště a spojů městské hromadné dopravy, či návrh bezpečného propojení Zbraslavi a Radotína pro pěší a cyklisty,“ popsala v tiskové zprávě  mluvčí Institutu plánování a rozvoje Anna-Marie Lichtenbergová

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Institut plánování a rozvoje

Štítky soutěž, příměstský park, rozvoj, IPR, Středočeský kraj, Praha, Vltava, Berounka, Stromovka, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Petr Hlaváček, Starostové a nezávislí, Černošice, Eva Tylová, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha chce u soutoku Berounky a Vltavy postavit park. Bude desetkrát větší než Stromovka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.