Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Praze začalo setkání skautů. Přijedou i z Izraele nebo Malajsie

V Praze začalo skautské setkání jamboree. Účastní se ho asi 1000 mladých členů této organizace z 23 zemí, sdělila mluvčí Junáka - českého skauta Barbora Trojak. Účastníky akce, kterými jsou skauti ve věku 14 až 17 let, na Výstavišti přivítali zástupci vedení organizace v čele se starostou Josefem Výprachtickým a koncert českého hudebníka DJ Ventolina. V dalších dnech je čeká sportovní, kulturní a vzdělávací program, jehož součástí bude i průvod v krojích ulicemi hlavního města. Patnáctý ročník Středoevropského jamboree se koná v Praze do 12. srpna.

Skauti z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Rumunska, Izraele či Malajsie

„Cílem setkání dospívajících skautek a skautů ze zemí střední Evropy i dalších regionů je hlavně seznámit se, poznat nové přátele a kulturu a skauting v jiných zemích. Skauti a skautky si tak z jamboree odnášejí inspiraci pro pořádání vlastních akcí, nové vědomosti a spoustu zážitků," řekla Barbora Trojak.

V následujících deseti dnech mají mladí skauti na programu podle vedoucí akce Terezy Petrášové nejen sportovní a kreativní aktivity, ale třeba i přednášky a vycházky po Praze. S českou metropolí se tak blíže seznámí jak skauti z různých koutů Česka, kterých bude přes 400, tak skauti ze zemí visegrádské čtyřky, Rumunska, Izraele či z Malajsie. Asi 50 účastníků letos přijelo i z Ukrajiny, na jejímž území zuří válečný konflikt. Na organizaci jamboree v Praze se podle mluvčí organizace podílí tým 250 dospělých dobrovolníků. Mimo jiné sestavují program, komunikují s účastníky a starají se o provoz a zázemí akce.

Junák – český skaut je největší výchovnou organizací pro děti a mládež v Česku. Za posledních 15 let se počet skautek a skautů v zemi zvýšil o 75 procent na zhruba 73.000. Skauting je největším hnutím mladých lidí na světě. Hlásí se k němu 60 milionů lidí ve 216 zemích.

V plánu je krojovaný průvod skautů z Výstaviště na Letnou

Zatímco na většině připravených akcí se skupiny účastníků jamboree budou střídat, společně si užijí tradiční hru Vlajkovaná či Mezinárodní den. Během něj budou skauti představovat ostatním účastníkům akce zvyky a kulturu země, z níž do Prahy přijeli. V plánu je také krojovaný průvod skautů, kteří se vydají z Výstaviště v pražských Holešovicích na Letnou.

Mottem letošního ročníku skautského jamboree je „Palette of the world“ čili „Paleta světa“. Akce, která letos nese označení po řecké bohyni duhy Iris, chce podle Trojak odkazovat na rozmanitost světa a lidí v něm a oslavovat skauting, který účastníky setkání spojuje.

Středoevropské jamboree se v Praze koná po 25 letech. Tehdy skauti tábořili u vodní nádrže Džbán v Praze 6. V Česku se poslední jamboree konalo v roce 2014 v Doksech. Společné setkání skautů z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska se vždy v jedné z těchto zemí koná pravidelně od roku 1997. Navazují na podobný sraz skautů s názvem Tábory slovanských skautů. Konal se v roce 1931 a v pražské Stromovce tehdy tábořilo asi 15 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Iris Central European Jamboree 2022 Czech Republic

Štítky Iris Central European Jamboree 2022, rekreace, skaut, Praha, Izrael, Malajsie, Česko, Středoevropské jamboree, kongresové centrum, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, koncert, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze začalo setkání skautů. Přijedou i z Izraele nebo Malajsie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.