Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Praha schválila rekonstrukce za stovky milionů. Rozšíří stadion, upraví tržnici

Radní hlavního města dnes schválili několik dokumentů na rekonstrukce a stavby v různých městských částech. Magistrát v Praze 10 postaví záchranářům novou čtyřpatrovou budovu, nechá rekonstruovat náměstí Jiřího z Poděbrad, opravit meziprostory v Holešovické tržnici a rozšíří fotbalový stadion Ďolíček.

Proměna tržnice bude trvat asi deset let

Rekonstrukce prostorů mezi jednotlivými halami v Pražské tržnici v Holešovicích vyjde na necelých 50,3 milionu korun. Uličky a meziprostory změní podle svého návrhu Studio Perspektiv, které zvítězilo v magistrátním tendru. Majitelem areálu tržnice je hlavní město, které jej postupně opravuje. Správcem je pak od letošního července městská společnost Výstaviště Praha.

Smlouvu s vítězem by mělo město podle dokumentu podepsat do konce letošního srpna. Zakázka byla podle dřívějšího rozhodnutí zadána vítězi architektonické soutěže na podobu meziprostorů, kterým se stalo právě Studio Perspektiv. Od celkové částky, se kterou studio zvítězilo, bylo již odečteno 1,5 milionu korun, které studio získalo jako vítěz soutěže.

Projekční práce k proměnám veřejných prostranství v tržnici budou podle dřívějšího vyjádření vedení města trvat asi dva roky. Samotná úprava je v plánu po etapách. Proměna tržnice bude trvat asi deset let, první změny by měly být vidět v roce 2027.

Budova pro záchranáře bude hotova za pět let

Vedle výjezdové základny zdravotnické záchranné služby v ulici 28. pluku v Praze 10 postaví magistrát novou čtyřpatrovou budovu. Ta v době plánované rekonstrukce nahradí nynější objekt a po jejím skončení bude sloužit jako ubytovna pro záchranáře. Radní města dnes schválili vypsání tendru na projekt nové budovy s odhadovanou hodnotou dva miliony korun bez DPH. Nová budova by měla stát v roce 2027 a následně by se měla do roku 2030 uskutečnit rekonstrukce stávající.

Praha nedávno vypsala tendr s odhadovanou hodnotou 42 milionů korun na stavbu výjezdové stanice zdravotnických záchranářů u loni postavené budovy hasičské zbrojnice v Argentinské ulici v Praze 7. ZZS plánuje také zřídit novou výjezdovou základnu v Nemocnici Na Františku, rozšířit stanoviště v Nemocnici svaté Alžběty Na Slupi v Praze 2 nebo zmodernizovat základnu na ruzyňském letišti.

Původní návrh náměstí se místním nelíbil

Město také vypíše tendr s předpokládanou hodnotou 309 milionů korun bez DPH na rekonstrukci náměstí Jiřího z Poděbrad. Radní zároveň odhlasovali, že projekt rekonstrukce město převezme od Prahy 3. Práce na úpravách, které se připravují přes 20 let, by podle dřívějších informací měly začít koncem letošního roku.

O úpravách náměstí se dlouho diskutuje, původní návrh v minulosti vyvolal mezi místními obyvateli kritiku. Nelíbil se jim například záměr odstranit fontánu nebo podle nich nedostatečné množství zeleně. Současné vedení Prahy 3 nechalo projekt upravit i se zapojením místních obyvatel. Aktuální verze počítá se zachováním fontány a zeleně podle zástupců městské části přibude.

Ďolíček konečně splní normy na kapacitu

Radní také schválili přípravu zadání architektonické soutěže na rekonstrukci a dostavbu stadionu Ďolíček. V jižní části stadionu Bohemians Praha 1905 město vybuduje kancelářskou přístavbu, ve které bude kromě tribuny i několik tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch. Jejich pronájem by měl pomoci opravu stadionu rychleji zaplatit.

Stadion by se měl při rekonstrukci rozšířit tak, aby jeho kapacita splnila normy pro prvoligové zápasy a utkání v evropských soutěžích. Nyní je neplní a Bohemians mají dlouhodobou výjimku. Náklady na rekonstrukci, která by měla podle schváleného dokumentu začít po roce 2025, studie odhadla na 225 až 770 milionů korun bez DPH v závislosti na rozsahu prací.

PDS na základě dnešního rozhodnutí připraví a vyhlásí soutěž. S vítězem přichystá projektovou dokumentaci, případně další přípravu předá magistrátu. Sama soutěž má stát asi 9,4 milionu korun s DPH.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Perspektiv

Štítky Praha, rekonstrukce, magistrát, náměstí Jiřího z Poděbrad, Pražská tržnice, soutěž, Holešovice, Letiště Václava Havla, Výstaviště Praha, Bohemians 1905

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha schválila rekonstrukce za stovky milionů. Rozšíří stadion, upraví tržnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.