Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha se chce zbavit vizuálního smogu. Na vkusnější poutače přidá i dvě stě tisíc

Hlavní město vypsalo dotační program, která má motivovat majitele provozoven na území Pražské památkové rezervace upravit své poutače, výlohy a reklamní plochy tak, aby respektovaly architektonickou hodnotu budovy, ve které sídlí. Lidé mohou získat až 200 tisíc, maximálně ale do 70 procent nákladů.

V programu, který magistrát zveřejnil na stránkách, zmiňuje úpravu grafického návrhu, realizaci a instalaci výstrčí, vývěsních štítů, firemních nápisů, vitrín, menuboxů a nabídkových tabulí a označení obchodních domů.

„Označení provozovny by mělo plnit nejen vlastní reklamní funkci, ale svým záměrem by mělo zároveň respektovat architektonické hodnoty dotčené nemovitosti a charakter prostředí Pražské památkové rezervace. Vizuální a estetická kultivace veřejného prostoru uličního interiéru je stěžejním bodem Programu,“ píše se v dokumentu.

Podle magistrátu by mělo takové označení být přínosem jak pro památkový objekt, tak i pro veřejný interiér města, a svou formou by mělo přispět k redukci vizuálního smogu. Jako příklad dává změnu velikosti, barevnosti či četnosti loga oproti typovému standardu a snížení intenzity podsvícení.

Lidé si prostřednictvím formuláře mohou pro rok 2023 zažádat až od dvouset tisícovou dotaci, maximálně ale do sedmdesáti procent nákladů. Praha na program vyhradila tři miliony korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky vizuální smog, program, dotace, provozovny, památková zóna, Praha, Pražská památková rezervace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha se chce zbavit vizuálního smogu. Na vkusnější poutače přidá i dvě stě tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.