Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Správa železnic chce v závěru roku vypsat tendr na rekonstrukci Smíchovského nádraží

Správa železnic chce v závěru letošního roku vypsat veřejnou zakázku na modernizaci Smíchovského nádraží. Začít stavět by se mohlo ve druhé polovině příštího roku. Na dnešní diskusi k pražské dopravě pořádané Asociací pro rozvoj trhu nemovitostí to řekl náměstek ředitele SŽ Mojmír Nejezchleba. V budoucnu by se nádraží mělo stát součástí dopravního terminálu, který plánuje hlavní město.

Správa začátkem roku informovala o tom, že získala územní rozhodnutí pro rekonstrukci nádraží. Podle dřívějších informací mají práce zahrnovat rekonstrukci železniční stanice včetně opravy nástupišť, vytvoření jednoho nového a opravy podchodů. V dalších fázích pak SŽ počítá s opravou výpravní budovy. Zároveň plánuje na nádraží vybudovat své nové sídlo, jehož návrh vybrala v architektonické soutěži.

Celé nádraží a jeho okolí by v následujících letech měly čekat i další změny, které připravuje hlavního město. Na střeše budovy má vzniknout autobusový terminál, v plánu je P+R parkovací dům pro 1000 aut a nová lávka přes železnici, která má spojit Smíchov, Radlice a novou čtvrť Smíchov City, vznikající mezi nádražím a Na Knížecí.

Železniční zastávka v tehdy samostatném Smíchově vznikla v roce 1862, nynější budova je z 50. let minulého století. Smíchovské nádraží patří k nejvytíženějším železničním uzlům v Praze, spolu s nádražím hlavním - na které bylo napojeno deset let po svém vzniku - a Masarykovým.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, železnice, správa, Praha, Smíchovské nádraží, Správa železniční dopravní cesty, rekonstrukce, oprava, Smíchov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železnic chce v závěru roku vypsat tendr na rekonstrukci Smíchovského nádraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.