Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mokřad v Kyjích ročně vrátí do přírody asi 12 tisíc litrů vody. Teď získá unikátní podobu

Mokřad v Kyjích čeká proměna. Unikání místo projde obměnou díky grantu od nadace The Coca-Cola Foundation, která na revitalizaci areálu přispěla částkou zhruba 1,7 milionu korun. Území čeká kromě krajinářské úpravy také kultivace okolí a doplnění vzdělávacích prvků.

Aktuálně je dešťová voda ze střech a okolí areálu odváděna do suchého poldru o rozloze zhruba 300 metrů čtvereční. Když se poldr naplní, vypouští se voda odtokem do mokřadu. Voda se tak ekologicky vrací zpět do přírody a zároveň přispívá k ochlazování okolí v teplých letních měsících.

„Základní koncept mokřadu spočívající ve vsakování dešťové a odpadní vody v zastavěných oblastech v souvislosti s adaptací na změnu klimatu je patrný v řadě měst ve vyspělé Evropě. Namísto rychlého odvádění vody do kanalizace se voda vrací do koloběhu přirozenou cestou, což je pro místní prostředí mnohem přínosnější,“ vysvětluje Jana Moravcová, ekoložka a ředitelka environmentální organizace Beleco, která se proměny mokřadu ujala.

Vliv mokřadu na přírodu je významný. Ročně vrátí do okolí asi 12,5 milionu litrů vody. „Projekt zahrnuje také vzdělávací prvky. Ty lidem přiblíží, jak v lokalitě funguje koloběh vody, jací živočichové a rostliny zde žijí a jak celá lokalita prospívá svému okolí. Dává mi velký smysl ukázat například studentům, že i uprostřed města můžeme mít kousek divoké přírody,“ dodává Moravcová.

Praha 14 zveřejnila vizualizaci, jak by mokřad mohl vypadat po dokončení obnovy. „Mokřad v Kyjích je o to cennější, že šetrně pracuje s vodou, která je zejména v létě stále vzácnějším zdrojem. Druhá etapa projektu nyní ještě zvýší přínos tohoto unikátního řešení pro každého z téměř 50 tisíc obyvatel naší městské části,“ dodal v tiskové zprávě starosta Jiří Zajac (ODS).

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 14

Štítky Praha, Praha 14, mokřad, obnova, Kyje, příroda, Coca-Cola, Jana Moravcová, Evropa, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mokřad v Kyjích ročně vrátí do přírody asi 12 tisíc litrů vody. Teď získá unikátní podobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.