Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Palmovce vznikne do roku 2033 nová čtvrť se dvěma tisíci městských bytů

V oblasti Palmovky na více než osmi hektarech do desíti let vybudují 2200 městských bytů, budovy pro administrativu, maloobchody i kulturní nebo komunitní centra. Podle náměstka pro územní rozvoj Petra Hlaváčka má umí potenciál stát se novým Andělem.

Stavbu iniciuje město

„Palmovka je svou velikostí, industriální minulostí a rozvojovým potenciálem srovnatelná s Andělem. Zatímco na Smíchově je redevelopment brownfieldů tažený soukromými investory, na Palmovce jej díky souvislé majetkové držbě iniciuje město. Naší ambicí je proměnit Palmovku v pulsující novou čtvrť, která bude mít pro pravý břeh Vltavy stejnou gravitační sílu, jakou má Anděl pro ten levý,“ uvedl na webu Institutu pro plánování a rozvoj hlavního města Petr Hlaváček (STAN), první náměstek primátora pro územní rozvoj. 

Klíčová blast tzv. Pentagonu, která bude nově zastavěna, je vyznačena ulicemi Voctářova, U Rustonky, Sokolovská, Zenklova k Libeňskému mostu.

Jak na webu Pirátů popsal zastupitel osmé městské části Karel Ptáček, jeden z domů pro městské nájemní bydlení vyroste poblíž křížení ulic Zenklova a Libeňský most.

Novou čtvrť si lidé prohlédnout na modelu

Celý projekt Pentagonu si lidé mohou prohlédnout na fyzickém modelu o velikosti 2 krát 3 metry, vystaveném v ulici Zenklova 23, který vytvořili studenti architektury Českého vysokého učení technické v Praze. „Pracovalo na něm 45 studentů ze tří školních ateliérů půl roku. Navrženo bylo bezmála 60 různých staveb ve 12 stavebních blocích,“ popsal na webu Pražské developerské společnosti Michal Kohout, vedoucí ateliéru Kohout – Tichý na Fakultě architektury ČVUT.

Pražská developerská společnost do oblasti také naplánovala centrální park s promenádou, několik menších náměstí a řadu vnitrobloků se zelení, lavičkami a vodními prvky.

„Vedle bydlení zde mají vzniknout i pracovní příležitosti. Administrativa, služby a občanská vybavenost v podobě základní školy, mateřské školy, knihovny s kulturním centrem a řada dalších aktivit.,“ dodal Kohout.

Agenturu pro Kosmický pogram na Palmovce potvrdili

Proměnu čeká i nedalé autobusové nádraží. „Tyto pozemky Dopravní podnik před lety prodal investorovi, který na místě postaví soubor budov s propojením vstupu do metra a budoucího náměstí Bohumila Hrabala," uvedl Ptáček (Piráti).

Tento týden se konečně rozhodlo i o osudu budovy Centra Nová Palmovka, kde měla být radnice Prahy 8. Bylo potvrzeno, že v ní bude sídlit Agentura Evropské unie pro Kosmický program. „Konečně využijeme rozestavěnou budovu plánované radnice, kterou na město převedla Praha 8. Tahle agentura přináší Praze nejen obrovskou prestiž, ale i peníze a inovace," informoval Hlaváček na Facebooku. Dodal, že stěhování by mohlo proběhnout v roce 2025.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Institut plánování a rozvoje,

Štítky Palmovka, stavba, bydlení, plány, byty, Petr Hlaváček, Praha, Michal Kohout, Karl Ptaczek, Česká pirátská strana, Pentagon, Starostové a nezávislí, Evropská unie, Libeňský most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Palmovce vznikne do roku 2033 nová čtvrť se dvěma tisíci městských bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.