Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemůžeme přijímat lidi, když se o ně neumíme postarat, hlásil Hřib. Centrum pro uprchlíky však dnes opět otvírá

Pražský magistrát dnes znovu otevře krajské centrum pro uprchlíky z Ukrajiny ve Vysočanech, které uzavřel v polovině června kvůli velkému množství běženců v hlavním městě. Praha už nebude běžencům nabízet trvalejší bydlení ve vlastních kapacitách. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) znovuotevření vychází z rozhodnutí vlády, které označil za chybné.

„Nemůžeme přijímat lidi v místě, kde se o ně neumíme postarat“

Právě pražský primátor bojoval za uzavření krajského centra pro uprchlíky v Praze. To nakonec ukončilo svou činnost v noci na čtvrtek 16. června. „Nemůžeme ale přijímat lidi v místě, kde se o ně neumíme postarat. Není to nic, co by přišlo z čistého nebe, já jsem upozorňoval, že kapacity jsou plné, od března," řekl před červnovým uzavřením KACPU pro ČTK Hřib.

„Já bych chtěl, aby se situace skutečně začala řešit, jak po tom volám už od března. To znamená, aby vznikl relokační mechanismus založený na motivaci uprchlíků daný tím, že stát jim poskytuje pomoc a že ta bude poskytována v místech, kde kapacita je, a ne tam, kde není. Aby se za státní peníze nevytvářel problém, který za státní peníze budeme muset řešit," řekl tehdy Zdeněk Hřib.

Centrum pro ukrajinské běžence v Praze končí. Primátor trvá na přerozdělování uprchlíků

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) bude na pátečním jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) požadovat vytvoření systému rozmisťování ukrajinských uprchlíků do méně vytížených krajů. Ve hře je stále možnost motivovat uprchlíky k přesunu za...

Krizový štáb hlavního města koncem června rozhodl o znovuotevření

Centrum u metra Vysočanská bude mít podle dřívějších informací otevírací dobou od pondělí do čtvrtka mezi osmou ranní a třetí odpolední a v pátek od osmi do dvou. Bude uprchlíkům stejně jako před uzavřením pomáhat se zařízením povolení k pobytu, zdravotního pojištění a dalších úkonů. Město nicméně již kvůli naplněné kapacitě nebude s výjimkou provizorních stanových městeček a kapacit zajišťovaných Správou uprchlických zařízení nabízet Ukrajincům ubytování.

O znovuotevření rozhodl krizový štáb hlavního města koncem června, podle Hřiba to vycházelo z příkazu vlády. Primátor rozhodnutí označil za špatné, stát měl podle něj nejprve dořešit systém relokace běženců z přetížené Prahy. Podle dat ministerstva vnitra získalo od začátku ruské invaze na Ukrajinu před více než čtyřmi měsíci povolení k pobytu asi 377 tisíc uprchlíků, z toho 89 tisíc v hlavním městě.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Rusko, Ukrajina, uprchlíci, KACPU, Hřib, Praha, uprchlík, Zdeněk Hřib, hlavní město, Česká pirátská strana, Pražský magistrát, Vysočany, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemůžeme přijímat lidi, když se o ně neumíme postarat, hlásil Hřib. Centrum pro uprchlíky však dnes opět otvírá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.