Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Vinohradech stáčeli med ze střešních úlů. Obliba včelaření v hlavním městě stále roste

Na střeše budovy Státní veterinární správy ve Slezské už čtyři roky stojí pět úlů, ze kterých každoročně vybírají plástve a stáčejí med. Letos počítají s největší „úrodou“, medu bude asi 80 kilo. Celkem už v Praze včelaří před 800 lidí.

„Nápad na zřízení několika včelích úlů na střeše naší budovy přišel v roce 2018 v souvislosti s rekonstrukcí historické terasy. To, že jsme alespoň trochu navýšili počty včelstev v centru Prahy, chápeme jako prospěšný a zároveň symbolický počin,“ uvedl v tiskové zprávě  ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád

O úly se na střeše stará včelař Martin Holý, který med letos i stáčel. Odhaduje, že letos to bylo asi 80 kilogramů, víc, než v uplynulých letech.

Med ještě bude testovat Státní veterinární ústav Praha, majitel včel. Prověřování medu v minulém roce dopadlo na jedničku. „Při testování medu v roce 2019 nebyla zjištěna přítomnost těžkých kovů. Vyhověl také vyšetření na přítomnost reziduí pesticidů. Přes určité rozdíly v některých parametrech vyšel med z centra Prahy jako srovnatelný s medem z venkovské oblasti Královehradeckého kraje,“ informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Obliba střešního včelaření v hlavním městě každým rokem roste. Úly tam umísťují soukromé firmy, i veřejné instituce, najdete je třeba na budově Národního zemědělského muzea nebo nebo centra The Park.

Celkem eviduje Státní veterinární správa v Praze přes 800 včelařů, kteří se starají o skoro 6500 včelstev. To je o skoro tisíc víc než před třemi roky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní veterinární správa

Štítky včely, med, úly, státní veterinární správa, střechy, včelařství, Vinohrady, Státní veterinární správa České republiky, Praha, střecha, hlavní město, Martin Holý, Státní veterinární ústav Praha, Národní zemědělské muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vinohradech stáčeli med ze střešních úlů. Obliba včelaření v hlavním městě stále roste  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.