Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Meteorologové zaznamenali extrémní srážky. V Praze byl překročen třetí povodňový stupeň

, aktualizováno 25. června 2022, 11:43

V Praze byl kvůli velmi silnému dešti minimálně na třech místech překročen třetí povodňový stupeň. „Na Botiči ve stanici Jesenice Kocanda a na Pitkovickém potoce v profilu Kuří byl překročen třetí stupeň povodňové aktivity. Vzestupy nelze vyloučit ani na ostatních malých tocích a na tocích dále po toku,“ uvedli meteorologové na Twitteru.

Před šestou hodinou ranní se na třetí stupeň povodňové aktivity dostal i Botič v Průhonicích.

Ve stanici Praha, Komořany napršelo podle meteorologů dokonce vůbec nejvíc srážek za uplynulých 24 hodin z celé České republiky, a to 100,8 milimetrů. Ve stanici Praha, Libuš napršelo za 24 hodin 71,6 milimetrů.

Neprůchodná je kvůli dešti Modřanská rokle. „Po nočních deštích se plní retenční nádrž Libušská, ze které se v horní části voda rozlila přes silnici a zaplavila piknikové místo. V potoce vytékajícího z nádrže je docela dost vody, hladina je tak 20 cm pod lávkou na cestě ze sídliště Na Beránku. Situaci monitorujeme my na Praze 12 i Lesy hl.m. Prahy," uvedl na Facebooku starosta Prahy 12 Jan Adamec.

„V souvislosti s vydatným deštěm a bouřkou hasiči v Praze zasahovali u 40 událostí. Nikdo nebyl zachraňován ani evakuován," uvedl mluvčí hasičů v prohlášení pro novináře Martin Kavka. Po jedenácté hodině už to bylo sedm desítek případů.

Hasiči vyjížděli k zatopeným sklepům, popadaným větvím nebo čerpali laguny na komunikacích. Jednu takovou museli odstranit i na holešovickém výstavišti.

Český hydrometeorologický ústav varuje před velmi silnými bouřkami, které odpoledne dorazily do hlavního města. Provází je vydatný déšt, kdy během hodiny může napršet i 50 milimetrů srážek.

"Od včerejší 11 hodiny do dnešní 6:30 jsme zasahovali ve 147 případech. Z toho bylo 104 technických pomocí. Šestatřicetkrát jsme odstraňovali padlý strom přes komunikaci a ve 46 případech jsme vyjeli k čerpání vody ze sklepů a níže položených prostor. Nejvíce událostí je v okrese Praha-západ," uvedli na Twitteru středočeští hasiči.

Vydatný déšť zřejmě zapříčinl i sesuv půdy na silnici u nádrže Vrané. Byl kvůli tomu dočasně omezen a upraven provoz regionálních autobusů 314, 338, 360, 361 a 390 ze Smíchovského nádraží.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

Štítky srážky, déšť, třetí povodňový stupeň, Praha, Twitter, Botič, Jesenice, nádrž, Česko, Průhonice, Komořany, Jan Adamec, Martin Kavka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Meteorologové zaznamenali extrémní srážky. V Praze byl překročen třetí povodňový stupeň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.