Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pražská zoo musela uspat lachtana Melouna, syna slavného Gastona

V Zoo Praha se rozloučili s dvacetiletým lachtanem jihoafrickým Melounem, kterého kvůli špatnému zdravotnímu stavu musel uspat veterinář. Meloun byl synem Gastona, který se proslavil, když během povodní v roce 2002 doplaval až do Německa.

Selhávala mu játra a ledviny

Melouna podle zoo zdraví v posledních týdnech pořádně trápilo. Léčil se s klostridiovou infekcí zažívacího ústrojí a v žaludku mu rentgen odhalil i různě velké kamínky.

„Uvažovali jsme o jejich vybavení pomocí endoskopu v celkové anestézii. Nález jsme konzultovali s kolegy ze zahraničí, z Německa a Švédska. Nakonec jsme od anestézie upustili, kamínky se ukázaly jako zástupný problém,“ vysvětlil v tiskové zprávě veterinář Zoo Praha Roman Vodička.

Vyšetření krve totiž odhalilo selhávání jater a ledvin. „Přistoupili jsme k infuzní terapii, odpovídající medikaci a snažili jsme se jeho stav zlepšit,“ dodal Vodička.

Viděl jsem vyhublého, pasivního tvora, který byl téměř neschopen pohybu

Meloun byl ve svých dvaceti letech na horní hranici lachtaního života a ještě přestal přijímat potravu. „Dne 22. června 2022 v dopoledních hodinách jsme se rozhodli terapii ukončit a Melouna uspat, protože jeho stav se nadále zhoršoval a medikace nevedla ke kýženému zlepšení,“ uvedla zoo v tiskové zprávě.

„Naposled jsem ho viděl před dvěma dny a nemohl jsem se z toho vzpamatovat. Viděl jsem vyhublého, pasivního tvora, který byl téměř neschopen pohybu. To už nebyl Meloun. Veškerá veterinární péče bohužel nebyla nic platná,“ napsal na Twitteru ředitel zoo Miroslav Bobek.

„Je pravda, že na lachtaního samce byl Meloun již starý, dožívají se dvaceti let jako on, ale je velmi pravděpodobné, že hlavní příčinou jeho rychle se zhoršujícího stavu byly všemožné škodliviny, které se mu ve tkáních nakumulovaly z mořských ryb,“ dodal Bobek

Meloun byl synem Gastona a sám měl pět mláďat. Tříletý syn Eda teď převzal jeho místo vůdce harému.

„Meloun byl hodný, výjimečně klidný a velice přátelský,“ popsal zvíře v tiskové zprávě vrchní chovatel Jakub Mezei.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Praha

Štítky lachtan, Meloun, Gaston, zoo, smrt, nemoc, ZOO Praha, Německo, tisková zpráva, Miroslav Bobek, Švédsko, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská zoo musela uspat lachtana Melouna, syna slavného Gastona  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.