Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na Staroměstském náměstí prostřou půlkilometrový stůl pro sousedskou snídani

Po prostřeném Karlově mostě v roce 2020 chystají kavárník Ondřej Kobza a spolek Piána na ulici další komunitní událost. Uprostřed Staroměstského náměstí se ve středu 29. června od 6 hodin ráno rozprostře dlouhý kruhový stůl. Vítán bude každý, kdo přinese občerstvení pro sebe i ostatní.

Stůl jako symbol

Obrázky půl kilometru dlouhého prostřeného stolu na Karlově mostě obletěly v roce 2020 svět, na slavný most si tehdy našly cestu stovky lidí.

Na úspěšnou událost se letos hlavní organizátor Ondřej Kobza rozhodl navázat dalším prostřeným stolem, tentokrát na Staroměstském náměstí. „Stůl je velmi silný symbol. Spojuje lidi, spojuje prostor, spojuje lidi s prostorem,” vysvětlil v tiskové zprávě Kobza.

Chtějí oživit ztracený význam náměstí

Prostor Staroměstského náměstí zvolil z několika důvodů. „Jde o historicky možná nejvýznamnější místo našich dějin. Proběhla zde poprava 27 českých pánů, komunisté zde ohlásili vítězný únor, po Sametové revoluci se tu rozezněla Má vlast dirigovaná panem Kubelíkem, slavilo se zde Nagano. Přesto když člověk dnes na Staroměstské náměstí zavítá, nic z tohoto silného ducha místa necítí,” popsal Kobza.

„Lidé přitom mají ještě v živé paměti doby, kdy se na Staromáku potkávali cestou do školy, práce, na nákup a povídali si, v okolí byly školy, jídelny, obchůdky a noční kavárny. Komunitní rozměr Staroměstského náměstí postupně zmizel a my bychom ho chtěli opět oživit,” dodal Kobza.

515 metrů dlouhý stůl s bílým ubrusem na Karlově mostě. V úterý bude Prostřený most

V úterý 30. června proběhne na Karlově mostě unikátní slavnost a s názvem Prostřený most. Akce bude symbolickým rozloučením s uplynulým nejednoduchým koronavirovým obdobím a zároveň přivítáním prázdnin.

Registrace je zdarma, jídlo pro sebe i druhé je podmínkou

Ve středu 29. června od šesté hodiny ranní bude na Pražany i přespolní návštěvníky čekat zhruba půl kilometru dlouhý, bíle prostřený kruhový stůl. „Přijít může kdokoliv. Podmínkou je, že přinese něco ke stolu, pro sebe i ostatní. Může koupit ve večerce ovoce nebo napéct bábovku. To záleží na každém,” popsal Kobza.

Registrovat se můžete zde

Z organizačních důvodů spouští registrační systém, kam se mohou lidé zdarma přihlásit. „Abychom lidem pojistili jejich místa, mohou se zdarma registrovat. Kdo to nestihne, ať přijde i tak. Nějak se snad všichni vejdou. Ale registrace je jistější,” doplňuje pražský kavárník Kobza.

Chceme založit tradici

Červnový Stůl ve středu by podle Kobzy přitom neměl být ojedinělou akcí. „Rádi bychom podobný dlouhý stůl organizovali každý rok. Pokaždé někde jinde. Abychom tím poukázali na místa, jejichž potenciál zůstává skrytý a nenaplněný,” uvedl Kobza.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Staroměstské náměstí, snídaně, stůl, Kobza, Karlův most, Ondřej Kobza, Sametová revoluce, Nagano

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Staroměstském náměstí prostřou půlkilometrový stůl pro sousedskou snídani  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.