Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hodinová věž z Průmyslového paláce musela dolů. Její oprava potrvá zhruba půl roku

Dělníci dnes ráno začali s pomocí jeřábů sundávat šestnáctitunovou hodinovou věž z rekonstruovaného Průmyslového paláce na pražském Výstavišti. Podle stavbyvedoucího Davida Čecha z firmy Metrostav DIZ je konstrukce věže ve špatném stavu a není možné ji opravit jinak než na zemi. Už dříve dělníci z věže sundali hodiny, které se nyní renovují. Rekonstrukce a dostavba Průmyslového paláce začala v únoru a hotová by měla být v roce 2025. Náklady na ni jsou 2,64 miliardy korun.

Věž nelze opravit na střeše

„Věž nelze opravit na střeše, protože jedna noha je v havarijním stavu a špatně by se to podpíralo. Proto jsme přistoupili k variantě demontáže na zem, kde jsme udělali provizorní podkonstrukci, na kterou se věžička položí, následně se obestaví lešením a začneme ji opravovat," řekl Čech. Dodal, že práce podle odhadu potrvají zhruba půl roku.

Po úpravě základní konstrukce přijde na řadu restaurace zbylých částí věže. Opatření vitrážemi a zasklení kopule se pak bude provádět až poté, co bude zpět na svém místě. Vrátí se na ni také zrestaurovaný hodinový stroj s věrnou kopií původního plechového ciferníku. „Jako taková třešnička na dortu se na korunu věžičky navrátí původní svatováclavská koruna, která bude pozlacená," uvedl Čech. Dodal, že přípravné práce na snesení trvaly několik týdnů a zahrnovaly odstrojení věže, odstranění starých dřevěných prvků nebo aplikaci stabilizačních tyčí bránících deformaci konstrukce.

Průmyslový palác byl postaven při příležitosti Jubilejní zemské výstavy v roce 1891 podle návrhu architekta Bedřicha Münzbergera. Od počátku sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít o dočasnou stavbu. V letech 1952 až 1954 komunistická garnitura rozhodla o změně funkce a hlavní halu paláce nechala přestavět na společenský a taneční sál. Změnilo se i jeho jméno na Sjezdový palác, který byl součástí tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.

Rekonstrukce paláce začala v únoru, hotovo by mělo být v roce 2025

Dlouho plánovaná rekonstrukce Průmyslového paláce začala v únoru, po úvodních zemních pracích pod vyhořelým levým křídlem nyní pracovníci konsorcia firem Metrostav-DIZ, Avers a Syner zahájili záchranu historických prvků, jako jsou skleněné vitráže, konstrukce věže a věžní hodiny. Následovat bude podle informací magistrátu vrtání hlubinných vrtů pro tepelná čerpadla.

Dělníci vybudují repliku křídla, které vyhořelo v roce 2008. Uvnitř bude vybavena moderními technologiemi a k vytápění využije tepelná čerpadla se 70 hlubinnými vrty s průměrnou hloubkou 140 metrů. Palác vybaví vzduchotechnikou a zastiňovací technologií. Pod levým křídlem vznikne nový masivní suterén, do kterého se umístí zázemí pro přípravu expozic.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pavel Vyhnánek

Štítky památky, hodinová věž, Výstaviště, Průmyslový palác, Praha, Palais de l'Industrie, David Čech, Metrostav DIZ s.r.o., Výstaviště Praha, palác, Julius Fučík, Bedřich Münzberger, Syner, Avers

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodinová věž z Průmyslového paláce musela dolů. Její oprava potrvá zhruba půl roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.