Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prahou dnes poběží trestanci. Je tu další ročník běhu pro podporu jejich návratu do společnosti

V lesoparku v pražských Řepích dnes poběží desítky běžců se žlutou stužkou, aby podpořili zařazení lidí s trestní minulostí zpět do společnosti a šanci na slušný život pro jejich rodiny. Letošní sedmý ročník závodu Yellow Ribbon Run je konkrétně věnován dětem vězněných rodičů. Podle šéfa Vězeňské služby Simona Michailidise je v Česku přes 40 tisíc dětí, které mají jednoho nebo oba rodiče ve vězení, v Evropě je takových dětí přes 2,5 milionu.

Poběží moderátorky i olympijský medailista

Podle informací na webu projektu se do akce přihlásilo přes 700 lidí, z toho přibližně 300 se registrovalo na virtuální běh, při kterém měli od 1. června do dneška uběhnout libovolnou dvou nebo čtyřkilometrovou trasu v lese, parku nebo městě. Do dnešního hlavního závodu se uskutečnilo i několik virtuálních běhů ve věznicích, kde se jich zúčastnilo přes 250 odsouzených.

V řepském lesoparku se dnes na trať běhu se žlutou stužkou postaví například moderátorky České televize Barbora Černošková a Jana Peroutková, účast slíbil i stříbrný olympijský medailista z Pchjongčchangu 2018 biatlonista Michal Krčmář.

Běhat se žlutou stužkou na podporu lidí po výkonu trestu se v Česku začalo v roce 2016

Běhat se žlutou stužkou na podporu lidí po výkonu trestu se v Česku začalo v roce 2016. Akce se inspirovala podobným projektem ze Singapuru. Cílem běhu je zejména osvěta a odbourání předsudků, aby lidé se záznamem v rejstříku trestů mohli získat zaměstnání a šanci na nový začátek. Podle organizátorů je míra recidivy v České republice téměř 70 procent, jedna z nejvyšších v Evropské unii. Jedním ze způsobů, jak ji snižovat, je právě integrovat odsouzené po odpykání trestu zpět do společnosti.

O projekt se stará platforma složená z neziskové organizace Rubikon Centrum, Probační a mediační služby a Vězeňské služby ČR. Lidé přispívají zaplacením startovného, peníze mohou poslat i přes dárcovský portál Darujme.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Yellow Ribbon Run

Štítky kondice, sociální, běh, Yellow Ribbon Run, Praha, Česko, Vězeňská služba České republiky, Evropa, Řepy, olympijské hry, projekt, Evropská unie, Česká televize, Barbora Černošková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prahou dnes poběží trestanci. Je tu další ročník běhu pro podporu jejich návratu do společnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.