Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Praze vyrostla unikátní zdravá školka. Má pozitivní vliv na psychické i fyzické zdraví dětí

V Praze vyrostl unikátní projekt zdravé mateřské školy, která dětem nabízí zdravé a moderní zázemí, v němž najdou dostatek sluníčka i zdravý vzduch. Mateřská škola Beránek se nachází v Novodvorské ulici v Praze 4 a řeší jeden z největších problémů současnosti, kterým je přítomnost nezdravých látek v interiéru běžných budov.

Mateřská škola Beránek dětem nabízí čerstvý vzduch, příjemnou teplotu a zdravé osvětlení

Podle odborníků jsou nejmenší děti velmi citlivé na prostředí, ve kterém tráví svůj čas. Na jejich psychické i fyzické zdraví má pozitivní vliv dostatek pohybu v prosluněných a větraných interiérech.

Právě takový prostor nabízí zdravá mateřská škola Beránek, která je moderním prostorem s čerstvým vzduchem, příjemnou teplotou a zdravým osvětlením. Děti tak ve školce nedýchají vzduch plný oxidu uhličitého, těkavých organických látek, prachu nebo plísní.

„Školka je vybavena systémem nuceného větrání s rekuperací tepla, díky kterému je ve školce celý den čerstvý vzduch bez škodlivých těkavých látek, ty se typicky vylučují z hraček a nábytku, a vysokých koncentrací oxidu uhličitého. Díky zelené střeše a exteriérovým žaluziím se školka v horkých letních dnech nepřehřívá,“ popsal pro redakci Drbny Petr Valeš z JRD Development.

„Školka je vybavena zdravým plnospektrálním osvětlením, které odpovídá přirozenému slunečnímu světlu a děti se díky němu mohou lépe soustředit. Školka je postavena v pasivním energetickém standardu, takže je šetrná vůči přírodě a zdrojům a současně šetří provozní náklady,“ dodal Valeš.

V budově funguje větrání s rekuperací a také osvětlení, které šetří lidský zrak

Projekt zdravé školky v těchto dnech bojuje o účast ve finále E.ON Energy Globe, soutěže, kde pořadatelé každý rok ocení projekty, které šetří energie, chrání přírodu a jsou inspirací pro celou společnost.

Největším přínosem tohoto projektu je právě fakt, že Mateřská školka Beránek je pěkným příkladem veřejné budovy navržené s ohledem na zdravé vnitřní prostředí a díky využití moderních technologií dbá na zdraví a pohodu dětí.

V mateřské škole jsou jídelna, šatny, sociální zařízení a třídy, které jsou zároveň hernou i ložnicí. V budově funguje automatický systém řízeného větrání s rekuperací tepla a také plnospektrální osvětlení, které šetří lidský zrak. Při stavbě pracovníci použili materiály pohlcující formaldehyd. Zelená střecha budovy navíc přispívá k absorpci prachových částic, zlepšení zvukové a tepelné izolace a k rozvoji místní biodiverzity.

Projekt zdravé školky v těchto dnech bojuje o účast ve finále E.ON Energy Globe

Mateřská škola Beránek je součástí projektu Zelená Libuš. V této stavbě je tak kromě školky ještě 66 zdravých bytů, v areálu je dětské hřiště, komunitní zahrádky a chytré lavičky, které využívají solární energii, aby si lidé mohli při posezení dobít mobilní telefon nebo se připojit k internetu.

„Ve všech lokalitách, kde působíme zjišťujeme potřeby místních obyvatel a snažíme se přinášet takové funkce, které podpoří sousedství a vznik komunity. Proto jsme se rozhodli pro realizaci školky. JRD je firmou, která již dvacet let posouvá v České republice standardy zdravého a šetrného bydlení a stejně jsme přistoupili i k návrhu Zdravé školky na Libuši,“ doplnil Petr Valeš.

Ohodnoť článek

Foto Mateřská škola Beránek

Štítky ekologie, zdraví, děti, školka, Praha 4, Praha, mateřská škola, projekt, osvětlení, E.ON, Energy Globe, JRD Development Group a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Leona Dvořáková

Máme dlouholetou zkušenost se zlepšování našeho bydlení. Jelikož jsme si moc dobře vědomi, že dnešní situace není pro naše zdraví úplně podpůrná. Proto jsme se hodně inspirovali na této stránce mají dobré tipy na to jak zlepší bydlení a já čas od času ještě juknu na nějaké inovace.

Středa, 29. června 2022, 19:39Odpovědět

V Praze vyrostla unikátní zdravá školka. Má pozitivní vliv na psychické i fyzické zdraví dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.