Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha chce snížit závislost na ruském plynu. Vsadí na obnovitelné zdroje

V rámci ročního výročí přijetí klimatického plánu hlavní město přidalo na seznam cílů další bod, zbavit Prahu ze závislosti na zemním plynu z Ruska. Teplo chce získávat z obnovitelných nebo druhotných zdrojů jsou jsou bioplynové stanice nebo čistírny odpadních vod.

Každému je jasné, že Praha se nemůže spoléhat na zemní plyn z Ruska ani další fosilní paliva z této oblasti

Klimatický plán hlavního města Prahy do roku 2030 počítá se snížením hladiny emisí oxidu uhličitého o 45 procent oproti stavu v roce 2010. O dvacet let později už měly být emise na nule. Kvůli ruské agresi na Ukrajině je teď motivace vedení Prahy ještě větší.

„Energetická krize tady byla ještě před zahájením ruské invaze na Ukrajinu. Válka ale stávající problémy zdůraznila. Každému je jasné, že Praha se nemůže spoléhat na zemní plyn z Ruska ani další fosilní paliva z této oblasti. Musíme proto hledat alternativní energetické zdroje, případně vlastní zdroje, například bioplyn,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora pro oblast bezpečnosti, infrastruktury a životního prostředí Petr Hlubuček (STAN).

Zpracovávat se bude i gastroodpad

Hlavní město využívá asi jednu desetinu národní spotřeby zemního plynu, tedy osm set milionů metrů krychlových ročně.

„Teď vidíme, že rozhodnutí začít Prahu odklánět od fosilních paliv bylo prozíravé. Díky tomu máme nyní náskok oproti zbytku republiky. Hlavní motivací je nově snížit závislost na ruském plynu a posunout tak Prahu k energeticky soběstačné metropoli. Vzhledem ke skokovému zvýšení cen zemního plynu podnikáme kroky, které ve střednědobém horizontu zamezí pádu mnoha Pražanů do energetické chudoby,“ dodal Hlubuček.

Kvůli tomu chce město nastartovat nové projekty, třeba koncepci rozvoje teplárenství. Ve všech svých budovách zdroje na zemní plyn nahradí tepelnými čerpadly a chce koupit bioplynovou stanici na zpracování gastroodpadu z hnědých popelnic. Plánuje také Energocentrum, které bude maximalizovat potenciál tepla produkovaného Ústřední čistírnou odpadních vod.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky plyn, Rusko, závislost, topení, obnovitelné zdroje, bioplyn, Praha, zemní plyn, hlavní město, Petr Hlubuček, ruská invaze na Ukrajinu, Ukrajina, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha chce snížit závislost na ruském plynu. Vsadí na obnovitelné zdroje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.