Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pražské sportovní kluby musí kvůli navýšení výdajů šetřit. Za elektřinu dají i o šedesát procent víc

Provoz pražských sportovních klubů se kvůli navýšení nákladů začíná prodražovat. Platí víc za zálohy na energiích, někteří pocítili i nárůst cen pohonných hmot. Část to řeší šetřením na klimatizaci nebo topení, další zvýší členské příspěvky či cenu za pronájem, někdo požádá o dotace a dary od sponzorů.

Basketbalisté hlídají klimatizaci

Basketbalový klub USK Praha poznal zvýšení cen energií na provozu své haly Folimanka. „Na elektřině je nárůst okolo šedesáti procent, takže se snažíme šetřit. V zimě to vychází okolo sta tisíc měsíčně, na jaře to klesá na osmdesát. Pokud ale pustíme klimatizaci, tak zase vylítne. Takže pokud nejsou zápasy, tak ji nepouštím,“ uvedl pro redakci Pražské Drbny správce haly Jan Semík.

I když mají všechno osvětlení s technologií LED, svícení je taky něco stojí. „Hala má tisíc šest set metrů zastavěné plochy ve dvou patrech, takže pokud to má člověk rozumně nasvětlit, tak si to svoje vezme,“ dodal Semík.

Florbal Chodov počítá i s půlmilionovým navýšením

Florbalisté Chodova budou šetřit podle toho, kolik budou muset zaplatit na nájemném hal. To tvoří až čtvrtinu rozpočtu klubu.

„Ještě nemáme podepsané smlouvy na příští sezonu. Máme informaci, že by se navýšení mělo pohybovat kolem patnácti až dvaceti procent, ale výslednou částku nemáme. V nájmech se pohybujeme lehce pod čtyři miliony za sezonu, mohlo by to být o čtyři sta až pět set tisíc víc,“ řekl redakci Pražské Drbny sekretář klubu Florbal Chodov Karel Myšák.

Peníze navíc klub vydal i za velký mládežnický turnaj ve Švédsku, projevilo se zvýšení cen za pohonné hmoty. „Krizi pociťujeme i na dotacích, které jsou kráceny, třeba ty z magistrátu,“ dodal Myšák.

Jednou z cest je navýšení příspěvků

„Energetická společnost nám již od května významně zvýšila zálohy na elektřinu o 22 procent a nyní s obavou čekáme, jak dopadne vyúčtování na podzim. Již nyní je téměř jisté, že toto navýšení záloh nepokryje ze všech stran avízované zdražení,“ sdělila redakci Pražské Drbny Ivana Votrubová, tajemnice tělovýchovné jednoty Pankrác.

Jednota kvůli narůstajícím cenám tepla, vody, plynu i inflaci, navýší členské a oddílové příspěvky a zvedne poplatky za pronájmy sportovišť veřejnosti.

Tělovýchovná jednota Avia v Čakovicích má štěstí, ceny za energie díky fixaci narostly jen mírně. „Na valné hromadě letos v dubnu jsme zvýšili příspěvky, omezíme topení v tenisové hale, kterou ale pravděpodobně úplně zrušíme, protože cena se zvýšila o sto procent,“ vysvětlila redakci Pražské Drbny tajemnice jednoty Ljuba Straková.

„Na letošní rok jsme od magistrátu dostali dotaci na provoz a údržbu, tento rok tedy snad přežijeme ve zdraví," dodala Straková.

Zápasníci budou žádat o dotace

Klub Zápasu Bohemians Praha také teprve čeká na novou cenu nájmu. „Náš Klub zápasu provozuje svou činnost v zařízení základní školy Nad Přehradou v Praze 15 a plán pronájmů se teprve připravuje. Konečná výše nájmu nám tedy bude známa, vzhledem k hektickému konci školního roku, nejdříve na začátku prázdnin," vysvětlil redakci Pražské Drbny předseda klubu Jindřich Vejsada

Protože nemají jiné tréninkové prostory, nabídku budou muset přijmout. Díky dobrým vztahům se školou, ale nečekají drastické zvýšení plateb. Vejsada věří i tomu, že klubu pomůže i městský úřad Horní Měcholupy, se kterým má dobré zkušenosti.  

Příspěvky členům ale klub zvyšovat nehodlá. „Naším hlavním úkolem je propagace sportu a přitáhnout k němu co nejvíce mladých. To je v dnešní době poměrně složité. V našem sportu, zápasu ve volném stylu, který není tak populární jako jiné bojové sporty, je to těžká práce. Proto se snažíme naše ekonomické potřeby řešit zejména dotacemi, dary od sponzorů a podobně," popsal plány klubu Vejsada.

Sokol Vršovice se bojí příštího roku

Sokol Praha Vršovice vidí největší problém až s příchodem příštího roku. „Všude slyším o zálohách, ale ty nejsou vůbec důležité, pokud někoho vyloženě nedrancují. Důležitá je platba za odebrané energie. Jsou organizace, kde mají slušnou smlouvu a platí v roce 2022 to samé, co v roce minulém. Pokud se situace nezmění, hrůza přijde pro všechny až rokem 2023, kdy je výhled za samotné energie budou až třikrát, ne-li víckrát větší, tedy v důsledku 250 procent," řekl redakci Pražské Drbny jednatel vršovického Sokola Vít Konečný.

„Pokud tomu nastane, můžeme leda téměř netopit, abychom mohli trochu svítit. Tedy omezení bude nutné. Otázka, zda se budeme muset omezit je zavádějící, protože normální bylo již teď šetřit, škrtat, měnit zdroje, kotelny," uzavřel Konečný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Florbal Chodov

Štítky sport, energie, ceny, navýšení, zálohy, sportovní klub, elektřina, Drbna.cz, USK Praha, Praha, Folimanka, Chodov, Bohemians 1905, Vršovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské sportovní kluby musí kvůli navýšení výdajů šetřit. Za elektřinu dají i o šedesát procent víc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.