Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Tisíce zemědělců demonstrovaly v Praze za rovné podmínky v podnikání

Podle policejních odhadů zhruba dva tisíce zemědělců a jejich příznivců v úterý demonstrovali v Praze. Kolem poledne vyšli průvodem z Václavského náměstí před úřad vlády na Malé Straně. Cestou zemědělci omezovali dopravu v místech, kudy procházeli. Zemědělci protestovali proti nastavení dotací ve prospěch malých farmářů. V rukou měli desítky transparentů, pískali, troubili a bubnovali.

Protest začal už dopoledne na Václavském náměstí

Protest začal na Václavském náměstí už v dopoledních hodinách. Po půl desáté zahájil akci projevem prezident Agrární komory Jan Doležal, postupně se u mikrofonu vystřídali zástupci dalších svazů nebo odborů. Organizátoři přenášeli na obrazovku na Václavském náměstí svůj protest, který probíhal v Lucerně.

Podle Doležala se produkční zemědělci kvůli novému nastavení dotací ocitnou na hranici přežití. Zmínil také, že přesun peněz k menším farmářům povede k tomu, že střední a větší podniky nebudou schopné konkurovat firmám z okolních zemí. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na setkání řekl, že vláda podpoří živočišnou výrobu a pěstitele citlivých komodit, jako jsou například pěstitelé brambor.

Na akci dohlížela policie

Zemědělci jsou proti nastavení dotací ve prospěch malých farmářů. Kolem jedné hodiny dorazili před úřad vlády na Malé Straně, kde dál protestovali. Podle policie demonstrovaly asi 2 tisíce lidí, kteří provolávali hesla jako chceme rovné podmínky, už jsme tady nebo bude hlad.

„Na shromáždění dohlížejí desítky policistů z pořádkové, kriminální a dopravní služby. Nezaznamenali jsme žádné narušení veřejného pořádku. Pochod proběhl bez problému,“ řekla v pondělí odpoledne redakci Pražské Drbny mluvčí policie Violeta Siřišťová.

Komora i Zemědělský svaz už od ledna protestují proti změnám v nastavení dotací

Shromáždění po jedné hodině zaplnilo prostranství před úřadem vlády i přilehlou ulici. V budově Strakovy akademie, která je sídlem vlády, ve stejnou dobu zasedá kabinet Petra Fialy (ODS).

Komora i Zemědělský svaz už od ledna protestují proti změnám v nastavení dotací, kritizují vládní rozhodnutí změnit nastavení takzvané redistributivní platby, kterou zemědělci dostávají na prvních 150 hektarů půdy. Na další dotační období to bude 23 procent z celkové částky na přímé platby, původně bylo plánováno deset procent. Více peněz tak dostanou malí farmáři.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky zemědělci, protest, demonstrace, Praha, dotace, Václavské náměstí, Úřad vlády České republiky, Malá Strana, Jan Doležal, policie, Agrární komora České republiky, Zemědělský svaz České republiky, Palác Lucerna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Tisíce zemědělců demonstrovaly v Praze za rovné podmínky v podnikání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.