Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Radotínská lávka je ve velmi špatném stavu. Nová bude fungovat od půlky července

Nová lávka pro pěší a pro cyklisty v Radotíně by měla být otevřena v polovině letošního července. Náklady na vybudování lávky jsou 50 milionů korun. Řekl to náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě). Původní lávka byla dlouhé roky ve velmi špatném stavu. Projekt lávky a tendr na zhotovitele připravila radnice Prahy 16, peníze na opravu pak dal magistrát. Dělníci ve středu na lávku umístili konstrukci mostu, takzvanou mostovku.

Původně město uvažovalo uvažovalo o tom, že lávku zbourá a postaví novou za asi 100 milionů

„Před třemi a půl lety jsem k tomu přizval původního architekta, pana (Josefa) Pleskota s projektanty, zda by zkusili najít nějaké řešení. A jim se to povedlo. Tím řešením je, že se udělá kompletně nová mostovka a nový středový pylon, na kterém je zavěšena. Magistrát lávku zaplatí, ale ´odmakala´ to radotínská radnice," řekl Scheinherr.

Dosavadní lávka z roku 1994 byla dlouhé roky v dezolátním stavu, když ji porušily povodně v letech 2002 i 2013, a musela být podepřena, aby se nezřítila. V jeden moment po ní mohl přejít pouze jeden člověk. Původně město uvažovalo uvažovalo o tom, že ji zbourá a vystaví novou za asi 100 milionů. Proces se pak na více než dva roky zdržel kvůli stížnosti jednoho z účastníků soutěže u antimonopolního úřadu.

Nová lávka bude větší, vyšší a širší

Následně město nechalo předělat projekt. Nová lávka bude větší a vyšší a se čtyřmi metry také o něco širší.

Praha má se stavem mostů a lávek dlouhodobě problémy. V prosinci 2017 se zřítila lávka pro pěší mezi Císařským ostrovem a Trojou, při nehodě byli zraněni čtyři lidé. Město předloni dokončilo stavbu náhrady. Letos začala stavba nové lávky mezi Karlínem a Holešovicemi přes ostrov Štvanice. Z mostů je ve špatném stavu například Libeňský, Hlávkův nebo Palackého most. Technická správa komunikací také opravuje Barrandovský most.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 16

Štítky stavby, most, lávka, Radotín, Praha, Adam Scheinherr, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Radotínská lávka je ve velmi špatném stavu. Nová bude fungovat od půlky července  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.