Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Praha zavře asistenční centrum pro uprchlíky. Nemá pro ně kapacity, třicet tisíc by se mělo přesunout do jiných krajů

Krizový štáb hlavního města Prahy dnes doporučil ukončit fungování Krajského asistenčního centra pro uprchlíky ve Vysočanech. Mělo by se tak stát do dvou týdnů. Podle primátora Zdeňka Hřiba je to jediná možnost, jak dosáhnout přemístění uprchlíků do jiných krajů, které pro ně mají kapacity.

Hřib chce motivovat uprchlíky, aby se přesunuli sami

„Jediné manažerské rozhodnutí, které nám zbývá k tomu, abychom neregistrovali lidi na místech, kde se o ně už nemůžeme postarat, je skutečně řízeným a koordinovaným způsobem uzavřít Krajské asistenční centrum ve Vysočanech,“ uvedl na tiskové konferenci primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Chce podle vlastních slov najít cestu, jak motivovat uprchlíky, aby se efektivně rozložili po České republice. Ta relokace by měla týkat asi 30 tisíc uprchlíků, kteří jsou teď v Praze.

Souhlasí i ukrajinský velvyslanec

Hlavní město se podle něj nachází ve specifické situaci oproti jiným krajským městům, protože kapacity jsou přetížené jak přímo městě, tak i okolo ve Středočeském kraji. „Říkáme to, už dva a půl měsíce. Uprchlíků je v Praze zhruba čtyřikrát více než v některých jiných krajích.  Situaci je nutno řešit, jinak hrozí narušení sociálního smíru a problémy, které povedou k bezprecedentnímu nárůstu populismu, jaký jsme tady ještě neviděli,“ uvedl primátor.

Hřib uvedl, že s ním v této otázce souhlasí i samotný ukrajinský velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis. „I ukrajinský velvyslanec vnímá, že kapacity v Praze už nejsou. I on doporučuje svým krajanům, aby ti kteří prchají před válkou využili jiných asistenčních center,“ řekl Hřib.

Primátor chce situaci řešit s premiérem

Vláda mu oznámila, že motivace pro přesun uprchlíků, které nejsou tak zasažené jako hlavní město Praha, nejsou možné z právních důvodů. „Podrobné zdůvodnění nám nebylo sděleno,“ dodal Hřib.

Chce proto jednat přímo s premiérem Petrem Fialou (ODS). „Požádal jsem o schůzku premiéra Fialu, z mého pohledu se o to musí věnovat premiér přímo. Jde o koordinaci ministerstev, samospráv a spolků,“ vysvětlil.

Asistenční centrum funguje už tři měsíce

Asistenční centrum bude zavřeno tak dlouho, dokud nejde k vyrovnání zátěže, tedy rovnoměrnému přesunu lidí.

Krajské asistenční centrum pro uprchlíky začalo fungovat 1. března v budově Městské knihovny na Mariánském náměstí. O tři dny později se přesunulo do Kongresového centra na Vyšehradě a 14. dubna našlo nový domov ve Vysočanech. Celkem v něm odbavili na 90 tisíc uprchlíků. Jejich počty ale v posledních dnech klesaly, v pondělí to bylo 480 lidí, v úterý 390.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Ukrajina, uprchlíci, asistenční centrum, ubytování, krizový štáb, uprchlík, Praha, Zdeněk Hřib, hlavní město, primátor, Vysočany, Česko, Petr Fiala, Česká pirátská strana, Jevhen Petrovyč Perebyjnis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha zavře asistenční centrum pro uprchlíky. Nemá pro ně kapacity, třicet tisíc by se mělo přesunout do jiných krajů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.