Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Most přes plavební kanál Troja-Podbaba je na místě. Dopravili ho po řece z Mělníku

Náročný přesun ocelové konstrukce věrné repliky historického mostu bývalé polní dráhy přes pražský plavební kanál Troja-Podbaba z přístavu Mělník proběhl celý po vodě. Díky tomu nemuseli dělníci komplikovat už tak dost hustý provoz na silnicích v Praze.

Z díllny do přístavu, z přístavu po řece až do Prahy

Původní plán byl konstrukci mostu opravit, ale po demontáži se ukázalo, že je to nemožné, protože byla významně poškozená a zrezivělá. Proto se rozhodlo o výrobě nové nýtované ocelové konstrukce, která je věrnou replikou té původní. Nový most vznikal v dílnách v Novinách pod Ralskem, kde na jeho nýtování dělníci použili téměř 14 tisíc nýtů. Ty si firma Aerolux sama vyráběla.

Z dílen se mostní konstrukce po částech vydala na cestu do přístavu Mělník, kde byla smontována do finální podoby. Zkompletovanou konstrukci pak pracovníci naložili na loď a po Vltavě ji dovezli až do pražské Troje, kde ji z lodi zvedli dva mobilní jeřáby, které mostní konstrukci usadily do finální polohy.

Projekt má za cíl odstranění úzkých míst na Labsko-vltavské vodní cestě

Historická replika mostu navazuje na nově vybudované mostní pole, které bude sloužit k lepšímu průchodu případných povodní. „Rekonstrukcí prochází i souběžný silniční most, který zajišťuje přístup do Ústřední čistírny odpadních vod. Další práce na obou mostech zaberou ještě několik měsíců a celý projekt bude dokončen v listopadu letošního roku,“ popsali zástupci Ředitelství vodních cest České republiky na sociálních sítích.

Projekt má za cíl odstranění úzkých míst na Labsko-vltavské vodní cestě, konkrétně zajištění podjezdné výšky sedmi metrů pro osobní i nákladní plavidla na Vltavské vodní cestě z Mělníku až do Prahy.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství vodních cest České republiky

Štítky řeka, Vltava, most, Troja-Podbaba, Praha, Mělník, projekt, vodní cesta, Noviny pod Ralskem, Ředitelství vodních cest České republiky, Česko, Troja, průplav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Most přes plavební kanál Troja-Podbaba je na místě. Dopravili ho po řece z Mělníku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.