Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pražští hasiči staví v Malešicích další stanové městečko

Pražští hasiči začali dnes v Malešicích na pozemku České pošty stavět stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky. Pobývat by tu měli především ti, kteří teď přespávají na hlavním nádraží. Kapacita městečka bude 150 míst a součástí bude zázemí včetně jídelního stanu či sprch. Práce na vybudování městečka by měly trvat 12 hodin.

Celkem postaví deset stanů

Dnes asi v 10 hodin na místě stály tři stany a hasiči začínali stavět čtvrtý. Dělníci zároveň káceli náletové dřeviny v části areálu. Kdy se v něm objeví první uprchlíci, zatím není jasné.

„Koncept stanového městečka je stejný jako v Troji, je to koncept, který trénujeme. Měli jsme požadavek na podobu areálu, aby sem ten koncept zapadl, takže se dokončují práce, kdy se musí vysekat křoviny, abychom tady mohli postavit deset stanů," řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Pozemek je vedle poštovní třídírny a kolejí

Městečko vzniká na pozemku vedle třídírny České pošty mezi ulicemi Českobrodská a Sazečská a vlakovými kolejemi. „Pozemek patří částečně České poště a částečně magistrátu a má rozlohu 5000 metrů čtverečních. Výhoda je, že kromě těch náletových dřevin zde není nic, co by bránilo výstavbě městečka. Kácejí se pouze křoviny, žádné stromy se kácet nebudou," uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Na odstraňování zeleně dohlíží úředník z odboru životního prostředí Prahy 10 a rovněž zástupce odchytové stanice.

Hotovo by mělo být za dvanáct hodin

V Malešicích bude desítka stanů pro ubytování, společné prostory jako jídelna, sprchy a sociální zařízení a vznikne dětský koutek. „Plán výstavby, který jsem od velitele viděl, je de facto totožný s Trojou, liší se jen v pár drobnostech," řekl Kavka. Výstavba stanů trvá čtyři až pět hodin. Následně je potřeba areál napojit na inženýrské sítě. „Za 12 hodin by mělo být hotovo. Tady to možná bude trvat trochu déle, protože areál není ještě plně připraven," řekl Kavka.

Praha se potýká s nedostatečnou ubytovací kapacitou a jedná s vládou a ostatními kraji o přemístění uprchlíků do krajů, které nejsou tolik vytíženy. Kvůli nedostatku ubytovacích kapacit a situaci na hlavním nádraží vzniklo v polovině května stanové městečko v Troji, kde bylo k dnešnímu ránu 147 uprchlíků. 

Asistenční centrum ve Vysočanech pro uprchlíky, které slouží pro Prahu a střední Čechy, dosud odbavilo přes 90 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky Ukrajina, Rusko migrace, boje, uprchlíci, stanové městečko, Malešice, stan, uprchlík, Česká pošta, Martin Kavka, Troja, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští hasiči staví v Malešicích další stanové městečko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.