Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

FOTO: V Praze se koná Army den. Nabídne střílení s replikami armádních zbraní či ukázku šermu

V sobotu 28. května od 9 do 18 hodin se v obchodním centru Atrium Flora koná takzvaný Army den, prezentace resortu ministerstva obrany. Návštěvníci si mohou přijít prohlédnout profesionální vojenské vybavení nebo si zastřílet na airsoftové střelnici.

Tanky, roboti i ruční zbraně

Během dne se může široká veřejnost přijít podívat na to nejzajímavější z činnosti profesionálních vojáků. K vidění jsou například tank T-72M4CZ, odminovací komplet BOŽENA B5, samohybná kanónová houfnice Dana, kolový obrněný transportér Pandur, vozidla Dingo a Iveco, LRD Kajman, protiletadlový komplet RBS-70, pyrotechničtí roboti, motocykly Hradní stráže a Vojenské policie nebo různé ruční zbraně.

„Letošní novinkou bude vystavení vozidla Toyota HILUX, bezosádkového pozemního průzkumného prostředku UGV SOM-6 a lehkého zdravotnického terénního odsunového prostředku IVECO,“ doplnila v tiskové zprávě za Generální štáb Armády ČR Vlastimila Cyprisová.

Šerm, lukostřelba nebo výcvik psů

Součástí dne je i bohatý doprovodný program. Šerm a lukostřelbu ve svých vystoupeních představí sportovci ASC Dukla, prostor bude i na autogramiádu. Vojáci předvedou vojenské lezení, boj zblízka nebo výcvik služebních psů. Připravená je také výstava plná příběhů vojáků ze zahraničních operací mezi lety 1990 a 2020 a besedy s válečnými veterány.

K ukázkám zahrají armádní umělci z vojenské hudby Olomouc, hudby Hradní stráže a Vojenského uměleckého souboru Ondráš.

Každý si může zastřílet nebo pilotovat letoun

Návštěvníci se dnes nemusí jen dívat, ale můžou si činnosti i sami vyzkoušet. Připravena pro ně bude airsoftová střelnice s replikami armádních zbraní. Každý si také bude moci zkusit pilotovat letoun L-159 na simulátoru nebo si otestovat své dešifrovací schopnosti.

Pro vojenské nadšence jsou na místě přítomní rekrutéři a aktuální nabídkou pracovních pozic. Zájemci si budou moct přímo na místě vyzkoušet test fyzické zdatnosti uchazečů o službu v armádě nebo ochutnat pravý vojenský guláš.

Akce se účastní ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ale také například brigádní generálka Lenka Šmerdová nebo zástupce náčelníka Generálního štábu Miroslav Hlaváč.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Příhoda

Štítky armáda, výstavy, kultura, Praha, Ministerstvo obrany České republiky, Atrium Flóra, Iveco, zbraň, Hradní stráž, sportovní šerm, Pandur, Jana Černochová, Miroslav Hlaváč, Lenka Šmerdová, Toyota Hilux

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Praze se koná Army den. Nabídne střílení s replikami armádních zbraní či ukázku šermu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.