Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Dětské tábory se letos prodraží. Některé pražské městské části ale rodinám pomáhají

Letní dětské tábory mohou letos zájemce kvůli zdražení energií i potravin stát i o několik tisíc víc. Potřebné rodiny podporuje velká část pražských městských částí, některé třeba dotačními programy, další tábory přímo organizují.

Dvojka a trojka mají nadační fondy, čtyřka podporuje organizace

Rodiče dětí, kteří mají bydliště na Praze 2 a dostali se do existenčních problémů, si mohou zažádat až o tři tisíce korun přes nadační fond Dvojka srdcem.

Praha 3 vyhlašuje dotační program, ze kterého v oblasti výchovy a vzdělávání podporuje organizace, které pořádají vzdělávací a volnočasové aktivity pro děti.

Podporujeme aktivity jako jednorázové akce i pravidelnou činnost jako jsou kroužky a prázdninovou činnost, tedy příměstské tábory a tábory. Ročně se pro tuto oblast rozdělí průměrně 1, 8 milionu korun,“ uvedla pro redakci Pražské Drbny Dagmar Ouřadová, tajemnice Výboru pro výchovu a vzdělávání Prahy 3.

V létě na trojce kromě toho probíhají i dotované summer campy s angličtinou s rodilým mluvčím, které mají děti z Prahy 3 za 1500 korun na týden.

Sociální odbor městské části Praha 4 tábory pro sociálně znevýhodněné děti dříve přímo pořádal. „Tuto tradici v uplynulých letech přerušila pandemie nemoci Covid-19, v dalších letech, ale plánujeme jejich obnovení,“ sdělil tiskový mluvčí Jiří Bigas.

„Tradičně podporuje dotacemi příměstské, popřípadě další prázdninové tábory, které pořádají v Praze 4 jiné organizace, sportovní kluby, různé příspěvkové a neziskové organizace, a tím pomáhá snižuje cenu za pobyt dítěte," dodal.

Šestka přidává šest set korun, sedmička zajišťuje letní školku

Na podporu letních aktivit dětí má Praha 6 program Šestka táborová. Rodiče si skrz tento program mohou požádat o příspěvek 600 korun pro své dítě na letní pobytový tábor. „Celkem by letos na program mělo být uvolněno 1,5 milionu korun. Částku budou v dohledné době schvalovat volení představitelé městské části,“ uvedl tiskový mluvčí Jiří Hannich.

Následně se rodiče dětí budou moci registrovat do podpůrného programu, a to přes specializovaný webový portál www.aktivnimesto.cz. Na základě toho získají elektronický voucher, který budou moci využít na uhrazení části nákladů za letní tábor u registrovaných poskytovatelů. Podmínkou je věk dítěte do 18 let a trvalé bydliště na území městské části Praha 6.

Praha 7 přispívá dětem, jejichž rodiče se nachází v nepříznivé finanční situaci, na kroužky a volnočasové aktivity.

„Součástí těchto kroužků pak často bývají i letní příměstské či pobytové tábory. Na úhradu kroužku žáků základních škol městská část přispívá až do výše 1 500 korun na pololetí, o příspěvek na kroužky mohou žádat také rodiče dětí v mateřinkách až do výše 750 korun na pololetí,“ napsal tiskový mluvčí Martin Vokuš. Spolky a organizace, které tábory pořádají a na Praze 7 sídlí, městská část podporuje dotacemi.

Městská část zároveň zajišťuje prázdninovou letní školku formou příměstského tábora a děti ve věku 3 až 8 let. 

„Letní školku organizujeme mimo jiné pro rodiče, kteří jsou a dětmi sami, aby přes prázdniny nepřišli o práci. V letošním roce budeme navíc pořádat příměstský tábor pro děti z Ukrajiny zaměřený na výuku českého jazyka,“ dodal Vokuš.

Devítka pořádá vlastní tábor

„V rámci Prahy 8 působí poměrně hodně organizací, které připravují různé nabídky, včetně letních táborů či příměstských táborů pro děti a mládež. Každá z těchto organizací se může přihlásit do vypisovaných dotačních titulů pro oblasti volného času či sportovních aktivit,“ uvedl tiskový mluvčí Martin Šalek. V letošním roce osmička podpořila třeba Centrum integrace dětí a mládeže nebo Salesiánské středisko mládeže

Praha 9 pro znevýhodněné rodiny pořádá vlastní tábor. „Již po sedmnácté organizujeme tábor Bezpečné prázdniny pro děti z rodin s nižším socioekonomickým statutem. Letos na Mariánské v Krušných horách od 30. července do 6. srpna. Určen je pro kluky a holky ve věku od 7 do 16 let. Cena pobytu je 600 Kč. V ceně je zahrnuta doprava, strava a materiální vybavení,“ řekl radní Prahy 9 Jiří Janák (ODS).

Přihlášky pro děti, které mají trvalý pobyt v Praze 9 nebo spolupracují s Odborem sociálním Prahy 9, je možné si vyzvednout od června v Klubu Harfica na Harrachovské 422 u vedoucí klubu, informovala tisková mluvčí Marie Kurková.

Desítka pořádá jazykové kurzy pro uprchlíky

Praha 10 pořádá pro děti ve věku 5 až 14 let letní tábor na Černé hoře v Krkonoších. Proběhne v termínu od 1. do 12. července na Horském hotelu, který využívají základní školy zřizované městskou částí pro pořádání škol v přírodě a lyžařských kurzů. Spoluúčast rodičů je 5 950 korun, zbytek hradí radnice.

„Kromě toho připravujeme na Horském hotelu ještě jazykové kurzy pro děti ukrajinských uprchlíků. V plánu jsou dva turnusy od 15. do 21. srpna a od 21. do 27. srpna, program má kombinovat formální a neformální výuku. Výši spoluúčasti rodičů a další podrobnosti aktuálně dáváme dohromady," sdělil tiskový mluvčí Jan Hamrník.

Praha 12 dává přímou pomoc rodinám, které mají děti v pěstounské péči, kdy městská část jejich pobyty na táborech proplácí. „Dotací v částce 10 tisíc korun bylo podpořeno také 9 pořadatelů příměstských táborů, díky které mohou výslednou částku za tábor ponížit. Vlastní tábory nepořádáme. Rodiče ale mohou žádat o příspěvek na tábor u některých zdravotních pojišťoven," vysvětlil radní Petr Prchal (TOP 09).

Úřad městské části Praha 14 se v rámci prevence kriminality, za finanční podpory Magistrátu hl. m. Prahy, věnuje dětěm a mládeži ze znevýhodněného prostředí. „Pokračujeme v dlouholeté tradici v realizaci preventivních aktivit, které jsou určeny pro tzv. sídlištní děti ohrožené rizikovým chováním a sociálním vyloučením. Počítáme s uskutečněním jednoho táborového letního pobytu, jedoho příměstského tábora, čtyř víkendových pobytů a 12 navazujících aktivit. Rodiče či zákonní zástupci přispívají finanční částkou v řádech set korun. Tato spoluúčast je v porovnání s náklady symbolická, má však význam z hlediska spolupráce s rodiči při zajištění účasti dětí na pobytech," vysvětlila tisková mluvčí Veronika Berná.

Na osmnáctce platí konkrétní služby

Praha 18 má pro tyto účely od roku 2016 zřízený Humanitární fond. Poskytuje z něj pomoc občanům osmnáctky v mimořádných závažných případech, při řešení tíživých nebo neočekávaných sociálních situací.

„Občané, kteří požádají o pomoc, nedostanou k dispozici peníze, ale je jim zaplacena konkrétní služba, o kterou žádají, jako jsou nákup základních životních potřeb, zaplacení obědů ve školním zařízení, poplatky za družinu či právě úhradu tábora,“ napsala tisková mluvčí Gabriela Vodičková.

Praha 20 zřizuje Dům dětí a mládeže, které pořádá letní i příměstské tábory za příznivější ceny. Zároveň formou dotační podpory finančně pomáhá i organizátorům dětských táborů

"V případě, že rodina nedosáhne na pomoc od státu, lze v odůvodněných případech volit podporu formou poskytnutého finančního daru, který rodině poskytne městská část, a to i na takovýto účel," uvedla Monika Brzkovská, vedoucí odboru sociálních věcí a školství Prahy 20.

„V rámci dotačního programu Městská část Praha 22 podporujeme kulturní, společenské a sportovní aktivity, které umožňují zapojení většiny obyvatel. Každý má možnost si pak vybrat z celkem široké nabídky. V Praze 22 se na léto chystá několik příměstských táborů organizovaných právě spolky různých druhů," sdělila tisková mluvčí Veronika Blažková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky tábory, městské části, pomoc, finance, dotace, děti, Praha, městská část, rodina, dětský tábor, Jiří Janák, Marie Kurková, Martin Šalek, ODS, TOP 09, Salesiánské středisko mládeže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětské tábory se letos prodraží. Některé pražské městské části ale rodinám pomáhají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.