Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Aktivisté s oprátkami kolem krku v Praze upozornili na problematiku trestu smrti

Několik aktivistů z Amnesty International dnes odpoledne demonstrovalo na Václavském náměstí v Praze. Na hlavy si nasadili černé a žluté pytle a na krky oprátky. Upozornili tak na vydání mezinárodního reportu o trestu smrti v roce 2021. „Upoutali jsme pozornost veřejnosti a připomněli jsme, že toto je realita dnešního světa,“ řekl na místě naší redakci mluvčí Amnesty International Erik Bartoš.

„Volíme netradiční formu demonstrace“

Na Václavském náměstí se dnes odpoledne sešlo několik aktivistů, kteří si s pytli na hlavách a oprátkami kolem krku stoupli přímo před sochu Svatého Václava. „Ukazujeme tady fotky jednotlivců, kteří jsou v tuto chvíli v celách smrti v různých koutech světa a bezprostředně jim hrozí poprava. Jde o politické vězně,“ řekl Erik Bartoš.

Nejvíce lidí v roce 2021 dostalo trest smrti v Číně, která popravila tisíce lidí. V Íránu se uskutečnilo nejvíce poprav od roku 2017 a Saudská Arábie počet poprav více než zdvojnásobila. „Volíme netradiční formu demonstrace. Naši dobrovolníci měli na hlavách pytle a oprátky, čímž jsme upoutali pozornost veřejnosti a připomněli jsme, že toto je realita dnešního světa. To, že se to neděje u nás, neznamená, že se to neděje nedaleko,“ pověděl mluvčí.

Podle oficiálních čísel bylo loni v 18 zemích světa provedeno nejméně 579 poprav. „Děje se to například v Bělorusku, které nedávno informovalo o tom, že začne popravovat lidi za terorismus. V Bělorusku mohou dostat trest za terorismus například političní vězni. Tresty smrti se pak v Bělorusku mohou týkat disidentů, novinářů nebo různých kritiků režimu,“ doplnil Bartoš.

„I Češi a Češky si z období před rokem 1989 pamatují, že jsme podobné situace zažívali, protože zde vládl totalitní režim“

Data o popravách nezahrnují další tisíce lidí odsouzených k smrti nebo popravených v Číně, Severní Koreji nebo Vietnamu. Přesné počty poprav v těchto třech zemích totiž znemožňují tamní státní praktiky omezování informací a utajování.

„I Češi a Češky si z období před rokem 1989 pamatují, že jsme podobné situace zažívali, protože zde vládl totalitní režim, který pronásledoval, věznil a popravoval politické vězně. Proto jsme se rozhodli naší kampaní symbolicky připomenout osud doktorky Milady Horákové, která byla po vykonstruovaném procesu zavražděna. Chceme tím upozornit na to, že podobné příběhy, jako byl ten její, se dějí i v 21. století. Ale že na rozdíl od tehdejší doby máme nyní více možností, jak politickým vězňům pomoci,“ doplnil Erik Bartoš ve zprávě pro novináře.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky aktivisté, demonstrace, trest smrti, Amnesty International, Praha, poprava, Václavské náměstí, politický vězeň, Bělorusko, svatý Václav, Čína, Milada Horáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olaf Gunnarsson

Takže demonstrace za obnovení trestu smrti? Nebo jak tomu mám rozumět?

Středa, 25. května 2022, 20:45Odpovědět

Josef Englic

Demonstrovali taky před ambasádou USA?

Středa, 25. května 2022, 14:50Odpovědět

Melánie Hiralová

Myslím, že v dnešní době je už větší totalita než byla za komunistů, je cenzura a dokonce weby, kde mohou "hrdinové" udávat veřejně druhé a jsou ještě chápáni jako vlastenci. Trest smrti bych znovu zavedla pro zločince, kteří spáchají úkladnou vraždu nebo ublíží dítěti s trvalými následky a pod. Vyjmula bych z toho politiku. V dnešní době si vrah odsedí pár let a pak za vzorné chování je propuštěn a zanedlouho spáchá další zločin, protože vězení je pro něj vlastně taková dovolená.

Středa, 25. května 2022, 08:54Odpovědět

VIDEO: Aktivisté s oprátkami kolem krku v Praze upozornili na problematiku trestu smrti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.