Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Falešný plynovod a muž v masce Putina. Aktivisté demonstrovali proti podpoře ruského průmyslu

Asi patnáct lidí dnes protestovalo před pobočkou Raiffeisenbank v Dejvicích. Akci zorganizovala skupina Zastavme špinavé prachy, podobný happening uspořádala v dubnu. Chce, aby instituce nepodporovala ruský fosilní průmysl, který výrazně přispívá k financování války na Ukrajině. Raiffeisenbank International v březnu uvedla, že zvažuje možnost opuštění Ruska.

Happening trval asi patnáct minut

Aktivisté přišli před pobočku banky o půl desáté ráno. Před bankou rozvinuli transparenty s nápisy „Stop plynu", „Tato banka = sponzor invaze" a „Tudy tečou peníze k Putinovi". Instalovali také napodobeninu plynovodu, který vedl z vchodu banky k muži s papírovou maskou Putina. Protest skončil zhruba po čtvrt hodině.

Jde nám o to, aby Raiffeisenbank rozvázala svoje vztahy s ruským fosilní průmyslem. Ruský fosilní průmysl je jeden z hlavních sponzorů ruské invaze na Ukrajinu a proto je pro nás důležité, aby tuto spolupráci banka ihned ukončila," uvedla Kristina Hamplová ze skupiny Zastavme špinavé prachy.

Už protestovali i před jinými bankami

Hamplová připomněla, že skupina už podobné akce organizovala. „Podobné akce už jsme pořádali před Komerční bankou a UniCredit Bank, ale obě dvě už buď oznámily odchod z Ruska, nebo se k němu chystají. Je to jediná Raiffeisenbank, která na naše výzvy nereaguje,"doplnila Hamplová. Podle skupiny Raiffeisenbank v posledních dvou letech podpořila ruský fosilní průmysl 173 miliony dolarů (asi čtyři miliardy korun).

Rakouská finanční společnost Raiffeisen Bank International v polovině března uvedla, že v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu uvažuje o odchodu z Ruska. Tato bezprecedentní situace přiměla RBI k posouzení své pozice v Rusku. Zkoumáme všechny strategické možnosti pro budoucnost Raiffeisenbank Russia, včetně pečlivě řízeného odchodu z Raiffeisenbank v Rusku," uvedl šéf Raiffeisen Bank International Johann Strobl.

Koalice Zastavme špinavé prachy od loňského roku sleduje klimatické politiky tuzemských bank a pojišťoven.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zastavme špinavé prachy, Šárka Blažková

Štítky Ukrajina, Rusko, banky, boje, Raiffeisenbank, protest, průmysl, Vladimir Vladimirovič Putin, banka, ruská invaze na Ukrajinu, Dejvice, Raiffeisen Bank International, UniCredit, Komerční banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Falešný plynovod a muž v masce Putina. Aktivisté demonstrovali proti podpoře ruského průmyslu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.