Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Desítka přijala do svých škol skoro osm set dětí z Ukrajiny. Jsme na hranici možností, říká starostka

Městská část Praha 10 integrovala do svých základních a mateřských škol 762 dětí, které uprchly před válkou na Ukrajině. Je to méně než polovina z těch ukrajinský školáků, kteří jsou na jejím území registrováni. Na víc už ale kapacity ani zaměstnance radnice nemá, říká starostka Renata Chmelová.

Do škol v desáté městské části chodí přes 45 procent dětí, které jsou na jejím území registrovaní jako váleční uprchlíci z Ukrajiny.

V základních školách je v současné době 402 žáků, 274 jejich vrstevníků pravidelně navštěvuje adaptační skupiny. Do školek pak chodí 20 dětí a 66 do školkových adaptačních skupin.

„Celkem bylo v Praze 10 k pondělku registrovaných 370 dětí ve věku 3 až 6 let a 1 288 dětí ve věku 6 až 15 let. Do systému základního školství se nám tedy podařilo zapojit 52 procent žáků, do předškolního vzdělávání pak 23 procent dětí. Aktuálně již jsme ovšem na samotné hranici možného, a to jak z hlediska kapacit, tak zaměstnanců,“ uvedla v prohlášení pro novináře starostka Prahy 10 Renata Chmelová (VLASTA).

Od září budou mít děti uprchlíků školní docházku povinnou. Zápis pro ně proto proběhne v červnu a to na ta místa, která budou volná až po běžných zápisech.

„Když se podíváme na aktuální statistiky, je zřejmé, že bychom potřebovali hned několik nových budov základních a mateřských škol, abychom mohli uspokojit poptávku. Ty stávající už nafouknout nemůžeme, jsme již totiž na bezpečnostních limitech,“ prohlásil místostarosta David Kašpar (VLASTA / STAN).

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Ukrajina, škola, mateřská škola, žáci, adaptační skupiny, uprchlíci, Praha, Renata Chmelová, ruská invaze na Ukrajinu, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítka přijala do svých škol skoro osm set dětí z Ukrajiny. Jsme na hranici možností, říká starostka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.