Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Praze začala fungovat agentura, která pomůže uprchlíkům dostat se do Velké Británie

V prostorách Škodova paláce budou moci ukrajinští uprchlíci nově žádat o pomoc s hledáním hostitelů ve Velké Británii. Agentura Britské domovy pro ukrajinské uprchlíky jim pomůže najít vhodné lidi, místo a bude asistovat s komunikací i tlumočením.

Ukrajinci budou moci v Británii zůstat tři roky

Do programu Homes for Ukraine se ve Velké Británii přihlásilo v prvních dnech tři sta tisíc hostitelů. Jakmile si Ukrajinci najdou toho vhodného, mohou si zažádat o britské uprchlické vízum.

„Podmínky, které nabízí Velká Británie, jsou zajímavé i z hlediska pracovního. Po odchodu Velké Británie z Evropské unie je tam řada volných pracovních míst, která předtím zastávali občané jiných států Evropské unie," uvedla v tiskové zprávě Neela Winkelmannová, vedoucí agentury v Praze.

S vízem mohou Ukrajinci v zemi zůstat tři roky, pracovat, bezplatně se vzdělávat, dostávat zdravotní péči a zažádat si o sociální podporu.

Britští hostitelé mají podmínku čistého trestního rejstříku a projdou kontrolou ubytovacích prostor ze strany místní samosprávy. O vízum pak žádají konkrétní hostitelé pro konkrétní uprchlíky. 

„Pokud do úterý vláda nezahájí práci na funkčním mechanismu rozložení uprchlíků po krajích, budeme nuceni krajské asistenční centrum pomoci v Praze zavřít"

Pro hlavní město je to vítaná úleva. Docházejí totiž ubytovací kapacity a podle magistrátu nefunguje relokační systém. „Nahrazujeme zatím stále chybějící státní mechanismus pro rovnoměrné rozložení počtu uprchlíků mezi Prahou a okolními regiony,“ vysvětlila Milena Johnová (Praha sobě), radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví.

„V Praze je nyní 4x více uprchlíků na 1 000 obyvatel než v jiných krajích a kapacity bydlení i škol nebudou stačit. Celá situace se tak přímo dotýká Pražanů, kteří jsou nyní vystaveni zvyšujícím se životním nákladům, včetně bydlení nebo energií. Pokud do úterý vláda nezahájí práci na funkčním mechanismu rozložení uprchlíků po krajích, budeme nuceni krajské asistenční centrum pomoci v Praze zavřít. Nedává smysl registrovat další lidi v místech, kde už není kapacita, když v jiných krajích je volněji. Premiér Fiala musí začít situaci řešit i koordinací ministrů své vlády,“ dodal primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát hl. m. Prahy

Štítky ukrajina, ubytování, Velká Británie, uprchlíci, víza, uprchlík, Praha, Evropská unie, Škodův palác, vláda, Petr Fiala, Zdeněk Hřib, Milena Johnová, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze začala fungovat agentura, která pomůže uprchlíkům dostat se do Velké Británie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.