Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pražská zoo plánuje nový pavilon pro lední medvědy za půl miliardy

V pražské zoologické zahradě vyroste nová expozice s názvem Arktida. Útočiště ve stavbě za pět set milionů najdou hlavně lední medvědi, kteří v současné době žijí v nevhodných podmínkách. Zoo také plánuje nový vstup a návrat koní Převalského.

Bez nového pavilonu by zoo mohla o lední medvědy přijít

„Dnes se lední medvědi nachází v pavilonu z 30. let. Je orientován na jihovýchod, tedy naprosto nevhodně pro zvířata, která mají ráda zimu a led,“ uvedl na tiskové konferenci pražský radní pro oblast životního prostředí, infrastruktury, technické vybavenosti a bezpečnosti Petr Hlubuček.

„Aby se nestalo, že zoo o chov tohoto ikonického zvířete přijde, je třeba postavit nový pavilon,“ dodal.

Záleží na tom, zda město vyčlení peníze z rozpočtu

Nový pavilon o velikosti 8 kilometrů čtverečních bude orientován na sever a postaví ho nedaleko nového pavilonu goril. Medvědi budou mít k dispozici dva expoziční výběhy, každý se dvěma bazény se slanou vodou. Zázemí budou tvořit odstavný výběh a ubikace, kde bude mít samice absolutní klid důležitý pro odchov mláďat.

Zoo už má potřebné územní rozhodnutí a dokumentaci ke stavebnímu povolení, které podle Hlubučka možná dostanou letos. „Pokud hlavní město v rozpočtu na příští rok vyčlení prostředky na tuto stavbu, tak by v příštím roce mohla být započata výstavba pavilonu Arktidy,“ vysvětlil Hlubuček.

Výtvarně pavilon zpracuje Petr Sís

„Bude vidět lední medvědy pod vodou z úrovně terénu, nebudou chybět ani tuleni,“ informoval ředitel zoo Miroslav Bobek. Cena projektu se odhaduje na půl miliardy korun, podle Bobka ale kvůli růstu cen stavebních prací pravděpodobně ještě poroste. Práce budou podle ředitele trvat minimálně dva roky, k tomu počítá ještě s jedním rokem pro stěhování a dodělávky. 

Výtvarný charakter pavilonu dostal na starost ilustrátor a grafik Petr Sís. „Petr vytvořil knížku o Eskymu Welzlovi, slavném polárníkovi, který se ledními medvědy setkal. Z jeho knihy budou výtvarné prvky expozičního celku vycházet,“ popsal Bobek.

Přibude nový vstup i výukový pavilon

Areál Plání, kde jsou chováni kopytníci, čeká kompletní rekonstrukce. V budoucnu má být celé území věnování zvířatům pocházejícím z Asie. Právě tam se na jaře roku 2024 vrátí i koně Převalského.

Vznikne také nový vstup do zoologické zahrady u pavilonu goril. „Když chcete v letních měsících do zoologické zahrady, tak sami víte, že projíždět Trojou není snadné. To by mělo zlepšit přístup z druhé strany, kdy můžete přijet přívozem z Podbaby a za pár minut jste u vchodu,“ oznámil Hlubuček. Bude to podle něj znamenat zklidnění dopravy z Troji i z Bohnic.

Kromě toho ještě zoo vybuduje nový výukový pavilon pro své učiliště v Čakovicích a budovu pro ubytování zaměstnanců.

Ohodnoť článek

Foto Zoo Praha, Petr Hamerník

Štítky zoo, lední medvědi, pavilon, výstavba, koně, medvěd lední, ZOO Praha, Petr Hlubuček, Arktida, Miroslav Bobek, Petr Sís, Jan Eskymo Welzl, Troja, Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská zoo plánuje nový pavilon pro lední medvědy za půl miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.