Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Podívejte se do útrob Průmyslového paláce, kde probíhá unikátní rekonstrukce

Rekonstrukce Průmyslového paláce je už dva měsíce v plném proudu. Aktuálně je hotovo padesát procent výkopů, z místa bylo odvezeno přes tisíc nákladních aut zeminy a v těchto dnech začínají práce na historických prvcích. Přes pět tisíc skleněných tabulí tvoří vitráž o celkové rozloze přes dva tisíce metrů čtverečních. Tyto skleněné kusy jsou jeden po druhém opravovány.

Hotovo by mělo být v roce 2025

Celá dostavba levého křídla, které vyhořelo v roce 2008, renovace pravého křídla a středního pavilonu vyjde na dvě a půl miliardy korun. Hotovo by mělo být v roce 2025. Palác by v budoucnu měl znovu sloužit k pořádání veletrhů a kulturních akcí.

Oprava Průmyslového paláce byla zahájena před dvě měsíci. „Dnes jsme tu proto, abychom vás ujistili, že ač čelíme různým překvapením, tak stavba běží podle plánu. Hrubé stavební práce a různé průzkumy jsme rozšířili i o záchranu všech historickýh prvků, kterých tu není málo,“ řekl novinářům přímo na místě náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Co čeká Prahu v roce 2022: Nové metro, úprava Malostranského náměstí či pavilon v botanické zahradě

Ani letos nebude Praha ochuzena o zajímavé projekty, které se týkají Pražanů, ale i návštěvníků hlavního města České republiky. Nejzajímavější změny vzniknou díky stavbám, na které se ve většině případů čeká již několik let. Přečtěte si, jaké...

„Musíme každou výplň očíslovat, registrovat, dokumentovat, abychom dali skla na původní místo“

Z nového suterénu, kde bude technické zázemí, dělníci vyvezli 1020 nákladních aut zeminy. V těchto dnech probíhají opravy už dva měsíce a v aktuální fázi dělníci opravují cenné skleněné vitráže.

„Vitráže jsou z doby vzniku, tedy z roku 1891. Jsou tu velké plochy plochy vitráží, celkem je to asi pět tisíc výplní, které jsou složeny z barevných skel, těch je tu asi 108 tisíc. Musíme každou výplň očíslovat, registrovat, dokumentovat, abychom dali skla na původní místo. Následně je vyjímáme z ocelového rámu. Náš úkol je vysekat sklo z tvrdého kytu tak, abychom to sklo nepoškodili,“ popsal na místě postup prací Zdeněk Kudláček ze studia Kolektiv Ateliers.

„Průmyslový palác bude díky rekonstrukci již brzy znovu plnit svůj účel“

Průmyslový Palác sloužil již od svého vzniku k pořádání výstav a kulturních akcí, architektem stavby je Bedřich Munzberger. ůvodně mělo jít pouze o dočasnou stavbu pro Jubilejní zemskou výstavu v roce 1891, ale nakonec palác zůstal zachován až do požáru v roce 2008.

„Průmyslový palác bude díky rekonstrukci již brzy znovu plnit svůj účel. Díky spojení historické a kulturní hodnoty s moderními technologiemi a vybavením se zařadí na špičku mezi evropskými veletržními areály. Věříme, že z projektu se stane nová dominanta Prahy, ze které budou mít město i jeho obyvatelé velký přínos,“ uvedl v tiskové zprávě pro novináře předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky rekonstrukce, opravy, stavby, Holešovice, výstaviště, Průmyslový palác, Praha, vitráž, sklo, Pavel Vyhnánek, Kolektiv Ateliers a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Podívejte se do útrob Průmyslového paláce, kde probíhá unikátní rekonstrukce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.