Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražští radní odebrali Koněvovi čestné občanství. Nebyl to čestný člověk, říká primátor Hřib

Radní hlavního města dnes odsouhlasili odebrání čestného občanství maršálovi armády Sovětského svazu Ivanu Stěpanovičovi Koněvovi. Podle primátora Zdeňka Hřiba, který návrh podal, si vojevůdce titul nezaslouží. Opoziční zastupitel Ondřej Prokop naopak tvrdí, že se jedná o hysterii.

Rozhodovat ještě bude zastupitelstvo

Čestné občanství bylo Koněvovi uděleno v roce 1945 jako reakce Prahy na konec 2. světové války. Dnes už podle radních neexistují důvody, aby mu bylo ponecháno. Návrh ještě budou schvalovat pražští zastupitelé.

„Titul čestného občana by měl náležet těm, jejichž činy obstojí z morálního hlediska i v průběhu času. Nové historické poznatky o maršálu Koněvovi ale ukazují, že v tomto smyslu naprosto selhal,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na Facebooku.

„Koněv například po konci války rozhodl o bombardování Mladé Boleslavi, kde takto zavraždil 150 civilních obyvatel včetně dětí"

Jak zveřejnil magistrát v tiskové zprávě, Koněvovy aktivity po konci války rozporu s kvalitami, které jsou od čestných občanů Prahy očekávány. „Koněv například po konci války rozhodl o bombardování Mladé Boleslavi, kde takto zavraždil 150 civilních obyvatel včetně dětí. S jeho souhlasem probíhal po válce také hon na československé občany ruské národnosti, kteří byli nepohodlní Sovětskému svazu,“ napsal Hřib.

Podle jeho slov je Koněv také spjat s potlačením maďarského protikomunistického povstání v roce 1956, při kterém zemřel až pět tisíc 5 tisíc maďarských civilistů.

„Maršál Koněv nebyl čestným člověkem. Nemůže být proto čestným občanem Prahy,“ zakončil Hřib.

Radní Prahy 3 schválili záměr přejmenovat Koněvovu ulici. Ptají se na názor občanů

Z jedné z páteřních ulic Žižkova, která nese jméno Koněvova, by se mohla stát ulice Hartigova. Ivana Stěpanoviče Koněva, který v roce 1956 řídil krvavé potlačení maďarského povstání sovětskou armádou, by tak mohl nahradit Karel Hartig, stavitel a...

Hřibova parta by se měla starat o ruské oligarchy, kteří bohatnou na našich zakázkách a o naše peníze na účtech Sberbank

S rozhodnutím nesouhlasí zastupitel Prahy a městské části Praha 11 Ondřej Prokop (ANO). „Nejsem nijak prorusky smýšlející, ale snaha přepsat historii ve světle současného dění mi přijde hysterická. Koněv za Putina nemůže. Hřibova parta by se měla starat o ruské oligarchy, kteří bohatnou na našich zakázkách a o naše peníze na účtech Sberbank,“ uvedl na Twitteru Prokop.

V minulosti už město odebralo několik čestných občanství udělených před rokem 1990, Klementu Gottwaldovi, Gustávu Husákovi a Josifu Vissarionoviči Stalinovi. Před dvěma lety také radnice Prahy 6 nechala z náměstí Interbrigádníků v Bubenči odstranit Koněvovu sochu.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 6

Štítky koněv, hřib, čestné občanství, prokop, radní, Zdeněk Hřib, primátor, Praha, Sovětský svaz, válka, druhá světová válka, Sberbank, Česká pirátská strana, Vladimir Vladimirovič Putin, Mladá Boleslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští radní odebrali Koněvovi čestné občanství. Nebyl to čestný člověk, říká primátor Hřib  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.