Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VIDEO: Do Křižíkovy fontány se po pěti letech vrací třicetimetrová tryska

Diváci v areálu Křižíkovy fontány na pražském Výstavišti znovu uvidí třicetimetrovou trysku, kterou zprovoznili po pěti letech. K tomu představení oživí dvacítka světelných dronů a Teslův transformátor s elektrickými výboji.

Fontána se před letošní sezonou dočkala kompletní opravy. „Systém fontány je zrekonstruovaný, máme tu nová čerpadla i novou strojovnu,“ uvedl na tiskové konferenci režisér a autor nového představení Marek Solnička.

Největší tryska je zabudována přímo doprostřed podia. „Je to ta nejvíc pompézní část fontány. Jsme rádi, že se vodotrysk podařilo zprovoznit. Zároveň mu dáme hold tím, že díky němu vzniknou nové další scény, které představení obohatí,“ dodal v prohlášení pro novináře Solnička. 

Další rekvizitou je i Teslův transformátor, zařízení, které na podiu vytvoří elektrické výbojie o milionech voltů.

Novinkou v představení je i zapojení dvaceti světelných dronů. „Jedná se o velmi komplikovanou technologii nejen kvůli autonomnímu řízení, programování, ale také povolení od úřadu civilního letectví,” popsal režisér. Drony létají synchronizovaně s hudbou a za každého počasí. Vytvářejí různé obrazce a doplňují děj. Na jejich zapojení spolupracovali autoři s německými vývojáři.

Na představení podle Solničky pracovali skoro rok a půl. „Skočil nám do toho covid, skočila nám do toho nefukčnost celé fontány. Nemůžeme trénovat v zimě, jen v létě," přiznal. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pyroterra,

Štítky křižíkova fontána, výstaviště, představení, tryska, drony, transformátor, fontána, Tesla Motors, Výstaviště Praha, dron

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Do Křižíkovy fontány se po pěti letech vrací třicetimetrová tryska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.