Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sraz komunistů, podpora Ukrajiny i studentský majáles. Lidé v Praze si připomínali první máj

Politici i občané si při několika akcích v Praze dnes připomenuli 1. máj, svátek práce i lásky. Na Střeleckém ostrově se dopoledne při této příležitosti sešli komunisté, své pikniky tam uspořádali i anarchisté a mladí příznivci ČSSD a Strany zelených. Studenti slavili v majálesovém průvodu, který prošel centrem Prahy. Nechyběla ale ani akce připomínající dění na Ukrajině, která čelí ruské invazi. Spolek Pražský Majdan za tímto účelem otevřel na Staroměstském náměstí osvětový stánek.

Podpora Ukrajiny i setkání komunistů

„Nejde o žádnou demonstraci, cílem je upozorňovat lidi, co se na Ukrajině děje. Snažíme se o osvětu," řekla Českému rozhlasu Soňa Pospíšilová ze spolku, který stánek na podporu Ukrajiny proti ruské agresi otevřel krátce po poledni. Zmínila, že stánek je na místě od ruské anexe ukrajinského Krymu v roce 2014 a v minulosti řešil nějaké konflikty především ze strany ruských turistů. V posledních týdnech stánek funguje podle Pospíšilové ale bez komplikací.

Téma války na Ukrajině znělo i na prvomájovém setkání, které dopoledne uspořádala KSČM na Střeleckém ostrově. Komunistický kandidát na prezidenta Josef Skála kritizoval vládu, která říká, že ČR je ve válce. „Zakažme jim to," zvolal. Předsedkyně pražského výboru KSČM Marta Semelová pak upozornila na růst příjmové chudoby občanů ČR a zdražování.

Na akci komunistů vystoupil také kubánský velvyslanec v ČR Danilo Alonso Mederos. Přítomná byla také asi desetičlenná skupina odpůrců s vlajkami Ukrajiny, EU, USA a vlajkou Sovětského svazu pokreslenou hákovými kříži. Po zpěvu Internacionály kolem 10:30 akce za slovních rozmíšek mezi oběma skupinami podle zpravodaje ČTK pomalu končila.

Příznivce komunistů na Střeleckém ostrově následně vystřídal anarchistický prvomájový piknik. Několik desítek jeho účastníků vybavených červeno-černými anarchistickými vlajkami tam v klidu postávalo, poslouchalo hudbu a debatovalo. Zhruba desítka mladých příznivců sociální demokracie a zelených si po 10:30 udělala několik desítek metrů vedle svůj piknik.

Centrum Prahy patřilo majálesu

Centrum Prahy pak patřilo studentskému majálesovému průvodu. Šla v něm asi padesátka studentů, část z nich v kostýmech a s transparenty, nejvýraznější zastoupení měli studenti husitské teologické fakulty převlečení za husitské bojovníky. Svého kandidáta na krále majálesu podporovali hesly „Méně cepů, více piva" nebo „Proti všem".

Historik Petr Blažek na úvod průvodu, který doprovázela policie, připomněl historii studentských prvomájových setkání včetně majálesu v roce 1965, kdy byl králem zvolen americký beatnický básník Allen Ginsberg. Kritizoval také to, že v současnosti majáles organizovaný studenty v Praze zastiňuje komerční hudební festival.

Příznivci komunistů, sociálních demokratů a dalších levicových stran a uskupení se sešli pak ještě odpoledne na náměstí Míru. Dorazila víc než stovka lidí, velká část z nich byla v důchodovém věku. Řečníci mluvili o penzích, bezplatném zdravotnictví či pětitýdenní dovolené. Mezi vystupujícími byl třeba Jan Kavan z ČSSD, který byl před dvěma desetiletími ministrem zahraničí. Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná ve svém proslovu označila českou minimální mzdu za ostudu. Několik kolemjdoucích na ni poté začalo volat: „Ty jsi ostuda!". Pořadatelé kousek od pódia umístili vlajku někdejšího hnutí Ne základnám. Na místo přišli i odpůrci komunistů s velkým transparentem, na němž bylo mezi symbolem srpu a kladiva a hákovým křížem rovnítko.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdeněk Štefek

Štítky demonstrace, strany, školy, zábava, 1. máj, Praha, Ukrajina, komunismus, Svátek práce, piknik, ČSSD, Střelecký ostrov, Strana zelených, Staroměstské náměstí, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sraz komunistů, podpora Ukrajiny i studentský majáles. Lidé v Praze si připomínali první máj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.