Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Velikonoční pondělí je poprvé po dvou letech bez epidemiologických omezení

Dnes je Velikonoční pondělí, spjaté s lidovými zvyky a tradicemi oslavujícími příchod jara. Chlapci a muži chodí koledovat s pomlázkou a dostávají od dívek a žen zdobená vajíčka, sladkosti nebo pentle. Koledu letos poprvé po dvou letech nebudou omezovat opatření proti šíření koronaviru.

Šlehání pomlázkou z mladých vrbových proutků a někde i polévání vodou má „pomlazovat". Věřilo se, že mladá míza v proutcích či pramenitá voda předávají dotekem svou sílu. Vyšlehání pomlázkou, které se někde říká také mrskačka, houdovačka, karabáč nebo tatar, má ženám a dívkám zachovat krásu, zdraví a veselou náladu po celý další rok.

Koledníci pronášejí veršovaná přání, barevná nebo i jinak zdobená vajíčka dostávají jako symbol života vznikajícího ze zárodku. Dívky a ženy také vážou pentle na pomlázku, dětští koledníci dostávají třeba i čokoládové figurky či jiné sladkosti, dospělí alkohol.

Před rokem platil v Česku přes Velikonoce kvůli pandemii koronaviru nouzový stav, lidé nesměli bez závažného důvodu ani překračovat hranice svého okresu. Vláda Andreje Babiše (ANO) se obávala podobného rozšíření nákazy jako po předchozích Vánocích, lidem proto pro Velikonoce důrazně doporučovala stýkat se jen se členy vlastní domácnosti. Letos se Zeleným čtvrtkem padlo i jedno z posledních nařízení zakrývat si ústa a nos v hromadné dopravě.

Školákům dnes končí pětidenní velikonoční prázdniny, dospělým čtyřdenní prodloužený víkend. Na očekávaný zvýšený provoz na silnicích po celé Velikonoce dohlíží policie, dnes se zaměří také na dodržování zákazu pro řidiče pít alkohol.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky víra, folklor, koronavirus, Velikonoce, Velikonoční pondělí, pandemie covidu-19, Andrej Babiš, Zelený čtvrtek, ANO 2011, Česko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoční pondělí je poprvé po dvou letech bez epidemiologických omezení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.