Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strašnické krematorium se dočká rekonstrukce. Funguje už 90 let

Krematorium ve Strašnicích je největší a zároveň jedno z nejstarších v celé Evropě. Vzniklo už před 90 lety. Při příležitosti tohoto výročí Praha zahájí první etapu jeho rekonstrukce, při které bude budova izolována proti vlhkosti.

Krematorium funguje už 90 let

Vůbec první kremace na území Prahy proběhla před 101 lety v obecní kapli na Olšanských hřbitovech, v dnešní Nové obřadní síni, která měla dočasně sloužit k tomuto účelu. Poptávka ale převyšovala možnosti síně, a tak se městská rada rozhodla vystavět zcela nové moderní krematorium s obřadní síní.

Stavět se začalo v roce 1929 podle návrhu architekta Aloise Mezery a 4. dubna 1932 byl zahájen provoz objektu. Od roku 1958 je strašnické krematorium zapsáno v seznamu nemovitých kulturních památek.

Rekonstrukce proběhne ve dvou fázích

Monumentální konstruktivistická stavba je téměř bez výzdoby, výjimkou je jen plastika od sochaře Josefa Palouše. Znázorňuje pět životních etap, tedy zrození, dětství, dospívání, založení rodiny a smrt.

Nejzajímavější stavby Prahy: Hybernskou 1 tvoří sklo a dural v historické zástavbě centra

Mezi stavbami v soutěži Stavba roku 2021 zabodovala mimo jiné budova Hybernská 1. Objekt ze skla a duralu, který se nachází přímo v centru historické zástavby na hranici Nového a Starého Města, prošel velkou rekonstrukcí. Při té museli autoři i...

„V letošním roce zahájí město první etapu rekonstrukce, při které bude budova izolována proti zemní vlhkosti a bude zřízena retenční nádrž pro zachycení srážkové vody ze střechy a z nádvoří,“ popsal úvodní fázi ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený. „V dalších letech je plánována rekonstrukce jedné ze dvou kremačních pecí, při které bude zřízen rekuperační výměník umožňující využívání tepla z kremačních pecí k vytápění obřadní síně,“ dodal.

Každoročně se tu koná na 2 300 pohřbů

Každý rok se ve strašnickém krematoriu uskuteční až 5 tisíc kremací a 2 300 smutečních obřadů. Za celou dobu tu bylo zpopelněno skoro 800 tisíc zesnulých.

„Pokud se účastníme pohřbu, většinou nemáme sílu vědomě vnímat krásu architektury, a přesto na nás působí. Je proto dobře, že hřbitovy jsou venkovní galerií plnou uměleckých děl. Jedním z nich je právě tato krásná stavba, která v sobě nezapře, že její tvůrce byl žákem věhlasného architekta Josipa Plečnika,“ uvedla pražská radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pohřební služba Praha

Štítky architektura, kultura, krematorium, Strašnice, Praha, rekonstrukce, obřadní síň, Evropa, Alois Mezera, Jože Plečnik, Milena Johnová, Olšanské hřbitovy, Praha sobě, vlhkost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strašnické krematorium se dočká rekonstrukce. Funguje už 90 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.