Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Drsný protest před ruskou ambasádou. Ve silnici ležela nehybná těla politá umělou krví

Skupina lidí si dnes před ruským velvyslanectvím v Praze připomněla civilní oběti masakru v ukrajinské Buči a v dalších městech, která obsadila ruská armáda. Přímo na vozovce před ambasádou nehybně leželi staří i mladí figuranti polití umělou krví, někteří s rukama svázanýma za zády.

Policie odkláněla dopravu

Projíždějícím řidičům a kolemjdoucím lidem se naskytl pohled na těla mužů s jízdními koly, na bezvládnou matku se zakrváceným dítětem v náručí či na ležící seniorku s berlemi. Mezi těly se na nedávno přejmenované ulici Ukrajinských hrdinů povalovala opuštěná zavazadla, dětské botičky či plyšová zvířátka.

Na poklidnou akci dohlížela policie, která z jízdního pruhu před ambasádou odkláněla dopravu.

Demonstranti chtěli upozornit na vraždění v Buči a Borodjance

Ruská vojska podle ukrajinských úřadů zmasakrovala v Buči na předměstí Kyjeva během několikatýdenní okupace stovky civilistů. Mrtví byli v masovém hrobě, těla ale ležela i v ulicích. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při úterním vystoupení na zasedání Rady bezpečnosti OSN řekl, že civilisté v Buče umírali v obytných domech, ruští vojáci je přejížděli tanky, když lidé seděli v autech, uřezávali jim končetiny a vytrhávali jazyky.

Ještě horší situace nastala podle Zelenského v nedalekém městě Borodjanka.

Rusko vinu na masakrech odmítá

Moskva o válce na Ukrajině, která začala 24. února, hovoří jako o "speciální vojenské operaci". Scény z Buče, které odsoudila řada západních představitelů, prohlašuje za podvrh. Tvrdí, že fotografie a videa, jež se dostaly na veřejnost, jsou "další provokací" ukrajinské vlády. Kvůli zprávám o vraždění civilistů na Ukrajině přerušila Rusku členství Rada OSN pro lidská práva. Rusko výsledek hlasování označilo za protiprávní a politicky motivovaný krok.

OSN dosud potvrdila zabití 1611 civilistů, z toho 131 dětí. Připouští ale, že skutečný počet obětí může být mnohem vyšší.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce

Štítky Ukrajina, Rusko, demonstrace, boje, Buča, Ozbrojené síly Ruské federace, Praha, Volodymyr Zelenskyj, OSN, Rada bezpečnosti OSN, ruská invaze na Ukrajinu, Kyjev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drsný protest před ruskou ambasádou. Ve silnici ležela nehybná těla politá umělou krví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.