Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stádo koní na pražských Dívčích hradech se rozroste o další koně a hříbata

Stádo koní Převalského, které má domov na Dívčích hradech, se rozroste. Pražská zoo tam už na jaře vypustila valacha Nepomuka a klisnu Veredu. Naopak klisny Khamiina a Lana se přestěhovaly k páření na chovnou stanici do Dolního Dobřejova. Obě samice se časem do ohrady vrátí, aby tam žili i se svými hříbaty.

Až se klisny spáří s hřebcem, vrátí se zpět na Dívčí hrady

Podle zoo má jít o krok k trvalému rozšíření stáda. „Až obě odvezené klisny zabřeznou, vrátíme je zpět, možná ještě spolu s další klisnou. Na Dívčích hradech tak výhledově bude šest až sedm dospělých koní – a po čase snad i dvě hříbata. Je to spletité, ale současně jde o nejlepší způsob, jak zde mít převaláky v přiměřeném počtu,“ uvedla na webu zoo kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová.

Až se klisny Khamiina a Lana spáří s hřebcem, vrátí se zpět na Dívčí hrady, mělo by se tak stát asi na konci června. V ohradě je vystřídali dvanáctiletý valach Nepomuk a čtyřletá klisna Vereda, kteří doplnili tříletou Xicaru a čtyřletou Gruhne. Jednotlivé klisny vybrali chovatelé tak, aby pro budoucí reprodukci zaručili co největší genetická pestrost skupiny.

Hříbata rozšíří stádo

Dvanáctiletý valach Nepomuk je kastrovaný. „Je již ozkoušený ve skupině klisen v Dolním Dobřejově, klisny si hlídá a je přiměřeně dominantní, a tak ve stádě plní potřebnou roli hřebce,“ vysvětlila volbu valacha Dobiášová.

Hříbata, která se klisnám narodí, zůstanou ve stádu natrvalo a pomohou s vypásáním téměř výběhu, který má přes devatenáct hektarů. Přirozené spásání travin přispívá k návratu zdejšího původního společenstva rostlin a živočichů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky zoo, zvířata, výběh, koně, kůň Převalského, Praha, hrad, Nepomuk, ZOO Praha, jaro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stádo koní na pražských Dívčích hradech se rozroste o další koně a hříbata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.