Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Praze je bez vody skoro 80 tisíc lidí. Rozsáhlá havárie zavřela školy i úřady

Kvůli poruše vodovodních řadů v Líšnické ulici v Praze 13 je bez dodávek vody zhruba 77 tisíc odběratelů v lokalitách Jinonic, Stodůlek, Ořechu, Řeporyj, Zadní Kopaniny a části Prahy 13. Některé školy proto vyhlásily ředitelské volno a městské úřady jsou zavřeny až do odvolání. Dodávky by se měly obnovit během čtvrtka.

Pitnou vodu zajišťují cisterny

„U vodojemu Kopanina v Líšnické ulici došlo v úterý v podvečerních hodinách k havárii na vodovodních řadech DN 800 a DN 600," uvedla firma Pražské vodovody a kanalizace na svém webu. „Nasadili jsme veškeré dostupné kapacity," zdůraznil mluvčí společnosti Tomáš Mrázek. „Oprava je velmi komplikovaná, obě havarovaná potrubí jsou v souběhu uložena v hloubce 6 metrů," dodal.

Náhradní zásobování zajištují cisterny s pitnou vodou na skoro 50 místech v zasažené lokalitě. V průběhu dne budou podle Mrázka další místa přibývat. „Zapojujeme i cisterny od kolegů ze Středočeských vodáren a Severočeských vodovodů a kanalizací," informoval mluvčí.

Dodávky zřejmě obnoví během čtvrtka

Podle Mrázka by zemní práce mohly být dokončeny už dnes večer, ty montážní pak ve čtvrtek ráno. Během čtvrtka by pak po napuštění, proplachování a rozborů vzorků pitné vody mohly být postupně obnovoveny dodávky vody. 

Městská část Praha 13 oznámila na svých internetových stránkách, že omezit provoz musejí kvůli havárii některé školy. Ty, co se ocitly bez vody, vyhlásily ředitelské volno. „Mateřské školy se budeme snažit udržet v omezeném režimu v provozu," oznámili zástupci Prahy 13, kteří zavřeli i svůj úřad. Obyvatelům doporučují sledovat informace z jednotlivých škol i školek na jejich webových stránkách.

Kvůli havárii zůstane zavřený i úřad v Praze-Řeporyjích, „Z důvodu havárie vody a nepříznivé prognózy, jsme nuceni na jeden den uzavřít naše školská zařízení, o čemž právě všemi prostředky informujeme rodiče. Zdůrazňuji, že u školky jsme v krátkém čase hledali způsob, jak zajistit omezený provoz. Obě školská zařízení, mateřskou a základní školu, však musíme ve středu odstavit z provozu, stejně jako úřad městské části," informoval na Facebooku starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Mrázek

Štítky voda, školy, havárie, Praha, Řeporyje, Tomáš Mrázek, pitná voda, Ořech, Jinonice, Stodůlky, Zadní Kopanina, Pražské vodovody a kanalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze je bez vody skoro 80 tisíc lidí. Rozsáhlá havárie zavřela školy i úřady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.