Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Praha zřídí centrum pro dlouhodobější ubytování uprchlíků. Žádá i o evropskou pomoc

Pražský magistrát zřídí centrum, které bude organizovat dlouhodobější ubytování ukrajinských uprchlíků. Cílem je sjednotit pomoc všech zúčastněných, tedy i nevládních organizací či městských částí. Radní také odeslali dopis Evropské komisi s apelem o pomoc s uprchlickou krizí.

Hledají se prostory

Rozhodli jsme se, že zintegrujeme zdroje, které nevládní organizace mají, a to do centra, které by vzniklo pod hlavičkou hlavního města. Hledáme pro to vhodné prostory. Pověřili jsme ředitele magistrátu, aby vytvořil pozici koordinátora," řekla pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě).

Přesný model fungování se podle radní ještě doladí. Nicméně navazovat by měl na práci organizací z nevládního sektoru, se kterými bude magistrát nadále spolupracovat, i na práci městských částí. Činnost centra by se nekryla s prací toho v Kongresovém centru, kde se uprchlíkům zajišťuje pouze nouzové ubytování. Nové centrum by mohlo sídlit v radničních domech na Malém náměstí.

Pomůže Evropská komise?

Vedení Prahy za Pakt svobodných měst (Praha, Bratislava, Varšava a Budapešť) odeslalo předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové dopis s apelem o pomoc s uprchlickou krizí. Města žádají, aby pomoc začala fungovat co nejdříve a aby evropské peníze směřovaly přímo do měst, která jsou uprchlickou krizí nejvíce postižena. "Nesou hlavní tíhu a potřebují finance co nejdříve," řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Rovněž uvedl, že o pomoci se v současné době jedná s Evropskou komisí na vládní úrovni. "Pokud mám správné informace, tak to bude ještě na této úrovni nějakou dobu trvat," dodal.

Zájem klesá

Asistenční centrum v KCP ve čtvrtek odbavilo 1364 uprchlíků. Oproti stejnému dni předchozího týdne to bylo téměř o dvě pětiny méně. Centrum ve čtvrtek zajistilo ubytování 176 žadatelům o pomoc. Kvůli nedostatku kapacit muselo být 42 z nich ubytováno v režimu nouzového přístřeší, většinou v tělocvičnách. Do center mimo hlavní město bylo ve čtvrtek převezeno 50 lidí.

Pražské asistenční centrum se nejpozději 14. dubna přestěhuje z dosavadních prostor v Kongresovém paláci Praha do bývalého sídla Komerční banky ve Vysočanech. Důvodem stěhování jsou nasmlouvané akce v Kongresovém centru, včetně těch k českému předsednictví Evropské unii. Ukrajinci si mohou v centru vyřídit potřebné doklady, založit bankovní účet nebo zařídit nouzové ubytování. Centrum slouží pro hlavní město a Středočeský kraj a od začátku války již odbavilo na 55 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Praha

Štítky Ukrajina, Rusko, migrace, boje, Praha, pomoc, uprchlík, Evropská komise, krize, Pražský magistrát, hlavní město, Milena Johnová, Praha sobě, Evropská unie, Ursula von der Leyenová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha zřídí centrum pro dlouhodobější ubytování uprchlíků. Žádá i o evropskou pomoc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.