Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Světlo pro Mariupol a nápis Děti. Lidé u Národního divadla podpořili bombardované město

Symbolické světlo pro Mariupol, ukrajinské město a jeho obyvatele těžce postižené válkou, se v úterý večer rozsvítilo na piazzettě u Národního divadla v Praze. Svíčky jako naděje pro bombardované město rozsvěcovali lidé také u dalších divadel v Praze i v jiných českých městech. Jako připomínka bombardování divadla v Mariupolu byl na piazzettě u Národního divadla vytvořen nápis Děti, který byl podle mnoha snímků a videí také u divadla v Mariupolu ve snaze zabránit shazování bomb.

Mariupol asi třítýdenní ruské ostřelování z velké části zničilo

Akci Světlo pro Mariupol uspořádaly iniciativa Stojíme za Ukrajinou, Společně to dáme a Nová scéna Národního divadla. Přihlíželo jí několik desítek lidí, přišel i ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis.

Město, nacházející se u Azovského moře, asi 50 kilometrů od ruských hranic, mělo před válkou na 430 tisíc obyvatel. Město má strategický význam, jeho dobytí by Rusům umožnilo vytvořit pozemní spojení s anektovaným Krymem, ale ukrajinské síly odmítají kapitulovat.

Mariupol asi třítýdenní ruské ostřelování z velké části zničilo, opustit se ho podařilo jen několika tisícům obyvatel. Ve městě je nedostatek vody, potravin a léků a přerušeny jsou dodávky energie i tepla. Terčem útoku se minulý týden stalo mariupolské divadlo, kde bylo podle místních úřadů v krytu přes 1000 lidí. Osud většiny z nich je neznámý, 130 osob se podařilo zachránit, podle ukrajinských představitelů brání záchranářům v přístupu ke krytu ruské ostřelování. Rusko popřelo, že by bombardovalo divadlo či útočilo na civilisty.

Existují i normální Rusové, člověk musí být dobrým příkladem, říká Kirill, který v Praze žije deset let

Kirill Uljanov vyrůstal v Nižněvartovsku na Sibiři. Do Prahy přišel před deseti lety, když mu bylo sedmnáct. Dnes pracuje jako analytik v IT firmě, nejen o víkendech ho lidé mohou potkat v holešovickém klubu Wildt, který spolu se svými kamarády...

„Zachraňme Mariupol, usilovně hledejme a najděme způsob, jak mu rychle pomoci“

„Přestože byl před ukrajinským divadlem v Mariupolu nápis Děti, ruská armáda ho rozbombardovala. Je pro mne strašné vědět, že se něco takového děje a že nemůžu pomoci jinak než symbolicky, apelem. Takové zvěrstvo nesmíme přejít mlčením," uvedla spolupořadatelka akce v Praze, spisovatelka Tereza Boučková.

„Naší událostí chceme vyslat dva vzkazy. Jeden přímo do obléhaného a bombardovaného města: Myslíme na vás! Druhý nám, našim politickým představitelům a okolnímu světu: Zachraňme Mariupol, usilovně hledejme a najděme způsob, jak mu rychle pomoci," doplnil ji umělec a pedagog Oldřich Morys, který se na přípravě akce také podílel.

K akci se během úterý připojila v Praze Divadlo Na zábradlí, Divadlo v Dlouhé, Divadlo Archa či Studio ALTA, v Brně Divadlo Husa na provázku, v Plzni Divadlo J. K. Tyla a také Klicperovo divadlo v Hradci Králové nebo Divadlo Šumperk a Divadlo loutek Ostrava.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mikuláš Minář

Štítky Ukrajina, Rusko, boje, Národní divadlo, děti, Praha, Mariupol, divadlo, nápis, Národní divadlo Brno, Národní divadlo v Praze, Jevhen Petrovyč Perebyjnis, Nová scéna (Praha), Tereza Boučková, válka, Ozbrojené síly Ruské federace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světlo pro Mariupol a nápis Děti. Lidé u Národního divadla podpořili bombardované město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.